Hlavní obsah

Vyšetřování chybějící půlmiliardy v ČKA vázne

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vyšetřování okolností záhadného zmizení 500 miliónů korun ze státem vlastněné České konsolidační agentury (ČKA) vázne. Dozorový žalobce Zbyněk Podlipný z odboru závažné hospodářské a finanční kriminality pražského vrchního státního zastupitelství (VSZ) totiž v polovině července případ předal na pražské městské státní zastupitelství.

Článek

Tam zatím nezačalo ani trestní řízení. Natož pak trestní stíhání pachatelů. Půlmiliarda odešla loni z účtu dceřiné společnosti ČKA, firmy Galileo Real, do švýcarské banky UBS. Převedl ji podnikatel Miloš Skořepa.

Částku měl zhodnotit a vrátit do konce letošního června. To se nestalo. ČKA podala od dubna dvě trestní oznámení. Ta jí byla nejprve vrácena, a posléze přece jen přijata. Zatím se však nevyšetřují.

Státní nebo soukromé?

"Věc jsem postoupil pražskému městskému státnímu zastupitelství, protože Galileo Real není státní, nýbrž soukromá firma. Je to komanditní společnost. Škoda vznikla soukromé firmě Galileo Real, a nikoliv státu. Proto věc přísluší pražskému městskému zastupitelství," vysvětlil Podlipný, který měl případ vzhledem k výši škody původně dozorovat.

Hodnocení Podlipného překvapilo ČKA. "Galileo Real je dceřiná společnost stoprocentně vlastněná společností IMOP. Tu stoprocentně vlastní ČKA. Obě společnosti mají jednoznačný vztah k ČKA. Stále se jedná o státní prostředky. Půlmiliarda korun pořád ještě nebyla vrácena," řekl Právu mluvčí ČKA Jiří Pekárek.

Mluvčí zdůraznil, že ČKA nevyčkává na činnost orgánů činných v trestním řízení a podniká také vlastní kroky, aby půlmiliardu získala zpět.

Pražské městské státní zastupitelství stanovisko Podlipného respektuje a případ zmizelých 500 miliónů 19. července převzalo. "Náš státní zástupce však ještě o dalším postupu nerozhodl. Je nemocen. Úkony trestního řízení nebyly zahájeny," sdělil mluvčí pražského zastupitelství Martin Omelka.

Detektivové protikorupční a finanční policie v kauzách ČKA zatím intenzívně vyšetřují bývalou členku představenstva ČKA Radku Kafkovou, bývalého zaměstnance ČKA Josefa Tykvu, podnikatele Pavla Hrácha a Josefa Lopatu. Všichni čtyři jsou ve vazbě.

Další zatýkání není vyloučeno

Teď se mraky stahují i nad hlavou manažera finanční skupiny PPF Františka Dombeka.

"Je to přítel obviněné Kafkové. Ukázalo se, že statisíce, které měly být jako úplatek Tykvou předány Kafkové na konci července, byly nalezeny v autě patřícím Dombekovi. Nyní je protikorupční policií šetřen jako podezřelý. Nejbližší dny ukáží, jestli byl do machinací zasvěcen. To by vedlo k zadržení, obvinění a možná i k vazbě," řekl včera Právu dobře informovaný zdroj.

"Dozorový žalobce vzájemné vztahy obviněných a dalších osob vyhodnocuje. Věcné důvody zatím vedly k zadržení čtyř osob," uvedla k tomu mluvčí VSZ Irena Válová.

Rozplétání podezřelých finančních operací a prodejů pracovníky ČKA a odhalování napojených osob mimo ČKA je mimořádně obtížné. "Jak z hlediska nároků na odbornost, tak i z hlediska množství listinné dokumentace. Již nyní jde o svazky obsahující tisíce stran. Podezření a okruh podezřelých se navíc zvětšují. Vyšetřování ČKA potrvá asi léta. A další zatýkání nelze vyloučit," řekl Právu další dobře informovaný zdroj.

Policista: poslanci nic nevyšetří

Do kauz okolo ČKA by se měla z podnětu ODS vložit sněmovní vyšetřovací komise. Policisty záměr nenadchl. "Tyto komise nám dosud ve vyšetřování nepomohly. Posloužily k úniku informací, obviňování policie z těchto úniků, zastrašování policistů a matení občanů ve vystoupeních politiků," míní vysoký policejní důstojník, který si nepřál být jmenován. "Nechci být na černém seznamu vlády ODS a do důchodu mám daleko," dodal.

Policisté shromažďovali důkazy okolo ČKA a Kafkové tři roky. Najisto však mohli jít až 26. července, brzy ráno po odchodu Tykvy z domu Kafkové. V tu dobu měl totiž složit první splátku prodeje pohledávky za společnost Cetus. ČKA ji v tendru prodala letos v červnu britské firmě Arrwrise za 560 miliónů korun. Šlo o miliardovou pohledávku bývalé IPB, která přešla na stát po jejím krachu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám