Hlavní obsah

Pokud se bude jednat jako dosud, ČSSD vládu ODS nepodpoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dosluhující premiér Jiří Paroubek řekl, že jeho strana zřejmě nepodpoří dojednávanou vládu pod vedením Mirka Topolánka, pokud budou rozhovory probíhat jako dosud. Co přesně tím má na mysli, ale nesdělil. Své výhrady sdělil v pondělí předsedovi ODS Topolánkovi.

Článek

Po krachu trojkoalice se strany snaží dohodnout na menšinové vládě ODS s částí ministrů-nestraníků. Právě na jejich jménech se mají domluvit ODS i ČSSD.

Podle dosavadní dohody mají bezpartijní odborníci obsadit resorty, které původně měly připadnout lidovcům a zeleným. Občanští a sociální demokraté se přou o to, kdo by nestranické ministry jmenoval.

Podle předsedy ODS Mirka Topolánka souvisí možná postoj odstupujícího premiéra s příslibem prezidenta Václava Klause, že také Paroubek od něj může v určité fázi dostat šanci jednat o sestavení vlády. "Pokud to souvisí s příslibem pana prezidenta věnovat mu některý z dalších pokusů, tak tomu rozumím," řekl Topolánek novinářům.

Připustil, že vyjednávání o menšinové vládě ODS budou ještě složitá. Nechce prý "předčasně jásat". "Bude to ještě velká práce," dodal.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach řekl, že obě strany konzultují devět programových oblastí. O detailech jednání nechtěl mluvit. Popřel, že by sociální demokraté vybírali své nestranické kandidáty do menšinové vlády ODS. ČSSD bude dbát na to, aby nestraníci nebyli "zakuklení lidovci či zakuklení zelení" nebo "otevření odpůrci ČSSD", dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám