Hlavní obsah

Topolánková kandiduje do Senátu za stranu Bobošíkové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Manželka šéfa ODS Pavla Topolánková kandiduje do Senátu za stranu Politika 21, kterou vede europoslankyně Jana Bobošíková. Za tuto stranu kandiduje i zpěvák Martin Maxa či moderátorka Mirka Čejková.

Článek

Pavla Topolánková kandiduje ve volebním obvodu Ostrava - město. Moderátorka Čejková se chce do horní komory probít v obvodu Praha 12. Martin Maxa kandiduje v Chomutově. [celá zpráva]

V ODS je silná konkurence

Topolánková je přitom členkou ODS. Už v minulosti se o ní hovořilo jako o "ostravské Hillary" s narážkou na manželku exprezidenta USA, která úspěšně kandidovala do amerického Senátu.

Původně také plánovala kandidovat do Senátu za ODS, ale narazila zde na velkou konkurenci. Podle předsedy poslanců Vlastimila Tlustého má ODS velmi složitý systém takzvaných primárek, kterým každý musí projít. "Musí se do toho vrhnout s plnou silou," řekl v červnu Tlustý s tím, že jí nemůže nijak pomoci.

"Je to platforma pro ty, kteří by neměli šanci se přes stranické sekretariáty dostat na kandidátky," řekla o straně Politika 21 její zakladatelka Jana Bobošíková, která se dostala do Evropského parlamentu za politické hnutí Nezávislí, které však později opustila.

Členství v ODS by nemělo být pro Topolánkovou překážkou ke kandidatuře za Politiku 21. "Kandidáti nejsou svazováni členstvím ve straně," píše se v tiskové zprávě strany, která představuje kandidáty pro jednotlivé volební obvody.

Topolánková fungování Senátu zná z doby, kdy byl její muž senátorem za ODS. Pracovala pro něho jako asistentka.

Senát přitahuje známé osobnosti

Volby do Senátu se budou konat na podzim a za různé strany v nich hodlá kandidovat i řada známých osobností, které dosud stály mimo politiku. V Praze by měl za ODS kandidovat herec Tomáš Töpfer, barvy ČSSD bude zase v Jablonci nad Nisou hájit bývalý diskař Imrich Bugár.

O křeslo senátora se budou ucházet také některé kontroverzní osobnosti, například podnikatelka a přítelkyně rodiny Grossových Libuše Barková nebo bývalý důstojník BIS Vladimír Hučín.

Reklama

Výběr článků

Načítám