Hlavní obsah

ODS a zelení chtějí garance pro volbu Vlčka šéfem Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Občanští demokraté a zelení si zatím nejsou jistí, zda v pondělí zvednou ruku pro zvolení poslance Miloslava Vlčka (ČSSD) šéfem Sněmovny. ODS i Strana zelených požadují jasné garance ze strany soc. dem., že předseda dolní komory odstoupí, pokud by měl rozhodovat o novém předsedovi vlády.

Článek

"Chceme jednoznačné politické garance toho, že kandidát za přesně definovaných podmínek odstoupí," řekl místopředseda ODS Petr Nečas. Jeho strana netrvá na osobní návštěvě Vlčka v klubu ODS, kde by se představil, jak to žádají komunisté. Nečas zdůraznil, že jde hlavně o politickou dohodu, nikoli osobu kandidáta. "Taková dohoda nemusí být ani písemná, hlavně musí být věrohodná," popsal Nečas požadavek ODS.

Garanci toho, že při případném třetím pokusu o složení vlády nebudou o premiérovi rozhodovat sociální demokraté, chtějí před hlasováním o Vlčkovi i lidovci a zelení.  Zelení navíc podmiňují svůj souhlas se zvolením Vlčka závazkem předsedů sněmovních stran, že v případě porušení Vlčkova slibu, odvolají dočasného šéfa Sněmovny poslanci.

Premiér a šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek v pátek uvedl, že ve vyjednávání o předsedovi Sněmovny pro něj nastal zlom po rozhovorech s prezidentem Václavem Klausem tento týden. Prezident podle premiéra slíbil, že sociálního demokrata pověří vytvářením vlády hned po případném prvním neúspěchu předsedy ODS Mirka Topolánka.

Paroubek ve středu naznačil, že by se mohl stát šéfem Sněmovny on sám. Stane se tak podle něj ale až potom, co vláda občanských demokratů získá ve Sněmovně důvěru.

Pokud v pondělí poslanci na sedmý pokus šéfa Sněmovny zvolí, podá Paroubkův kabinet v úterý nebo ve středu demisi. Prezident Klaus pak bude moct jmenovat premiérem Topolánka, který už má o většině svých ministrů jasno.

Anketa

Zvolí poslanci Miloslava Vlčka (ČSSD) šéfem Sněmovny?
ano
73,2 %
ne
26,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2899 čtenářů.

Reklama

Související články

Kandidátem ČSSD na šéfa Sněmovny bude Vlček

Sociální demokraté nečekaně nominovali na post předsedy Sněmovny poslance Miloslava Vlčka. Vyplynulo to z pátečního jednání vedení ČSSD, které se uskutečnilo...

Výběr článků

Načítám