Hlavní obsah

Kandidátem ČSSD na šéfa Sněmovny bude Vlček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokraté nečekaně nominovali na post předsedy Sněmovny poslance Miloslava Vlčka. Vyplynulo to z pátečního jednání vedení ČSSD, které se uskutečnilo v Lidovém domě.

Článek

Vlček je nyní místopředsedou poslaneckého klubu ČSSD. Ve volbách vedl kandidátku soc.dem. v Olomouckém kraji. Na začátku roku se stal po odstoupivším Michalu Krausovi šéfem rozpočtového výboru Sněmovny.

Soc. dem. ale počítá s tím, že by Vlček byl předsedou dolní parlamentní komory jen dočasně, poté by jej podle přání ČSSD měl nahradit šéf strany Jiří Paroubek. Sociální demokraté se domnívali, že by Paroubek nemohl být zvolen šéfem Sněmovny a současně působit jako premiér. Paroubek stojí stále v čele vlády, vystřídat by jej ale měl šéf ODS Mirek Topolánek.

Paroubek uvedl, že pokud by se stal Topolánek premiérem, vedení Sněmovny by bylo převoleno. Nic by tak nebránilo, aby Paroubek nahradil Vlčka ve vedení dolní komory.

ČSSD zároveň navrhne na post místopředsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka, který v minulém volební období stál v čele členů dolní komory. Na další místopředsednické funkce ve Sněmovně kandidují Lucie Talmanová a Miroslava Němcová za ODS, místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal a šéf komunistů Vojtěch Filip.

Nečas je Vlčkem překvapen

Místopředseda ODS Petr Nečas ČTK řekl, že Vlčkova kandidatura je pro něj překvapivá. "V mnoha ohledech platí, že dokud sociální demokracie nominuje někoho jiného než pana Paroubka, tak to znamená, že pořád chce pan Paroubek sestavovat vládu. Až budou nominovat pana Paroubka, tak to znamená, že přijali to, že budou v opozici," řekl Nečas.

Na dotaz, zda občanští demokraté navrhnou vlastního kandidáta, nebo budou hlasovat pro Vlčka, Nečas odvětil: "Budeme o těch věcech určitě jednat. Řekli jsme, že jsme připraveni jednat na základě plánu, který navrhoval pan prezident, a určitě se o té věci budeme radit."

Paroubkovo ne protiraketovým základnám

Paroubek se nechal slyšet, že on osobně není příliš nakloněn vzniku americké protiraketové základny v ČR. Uvedl, že "respektuje názor lidu" s tím, že se cítí být "služebníkem lidu". Většina Čechů se zatím staví ke zřízení základny skepticky.

Sociální demokraté zároveň schválili podobu 27 nominovaných, kteří budou za soc. dem. kandidovat v podzimních senátních volbách. Nechybějí mezi nimi ani dřívější šéfka státních zastupitelů Marie Benešová, či bývalý atlet Imrich Bugár.

Anketa

Zvolí poslanci Miloslava Vlčka (ČSSD) šéfem Sněmovny?
ano
73,2 %
ne
26,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2899 čtenářů.

Reklama

Související články

Lídři u Klause dohodli vedení Sněmovny

Prezident Václav Klaus po jednání lídry sněmovních stran oznámil, že společně došli k dohodě na odblokování volby vedení Sněmovny. V pátek večer se vedení ČSSD...

Výběr článků

Načítám