Hlavní obsah

Lidovce a zelené nahradí ve vládě ODS nestraníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dohoda mezi ODS a soc. dem. o složení nového Topolánkova vládního týmu, která by odblokovala politickou situaci, je podle informací Práva téměř hotova. Kompromis dojednaný na schůzkách mezi Mirkem Topolánkem a Jiřím Paroubkem spočívá v tom, že by většinu ministrů tvořili členové ODS a sedm, možná až osm křesel by připadlo nestranickým odborníkům blízkým ČSSD.

Článek

Dalším nestraníkem by měl být ministr zahraničí Alexandr Vondra, který figuroval už v první Topolánkově sestavě.

Podle informací Práva by měli nestraničtí odborníci získat ministerstva, která v původní Topolánkově představě měli dostat lidovci a zelení. Jde o tyto resorty: obrana, zemědělství, místní rozvoj, školství, kultura, životní prostředí a možná i průmysl, o jehož obsazení se však ještě vyjednává.

Ve hře pro ně je i ministr, předseda Legislativní rady vlády. Jména ministerských kandidátů v kategorii nestranických odborníků jsou průběžně odsouhlasována sociální demokracií a ODS a současně neformálně konzultována s lidovci a zelenými.

Kandidát na ministra průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) Právu včera řekl: "Dohoda, že by byli zástupci lidovců a zelených v uvažované vládě trojkoalice vyměněni za nestraníky, je principiálně možná za předpokladu, že příslušní nestraníci budou nominováni ODS a nikým jiným. Pokud má jít o menšinovou vládu ODS, tak - s plnou odpovědností za fungování této vlády ODS - nemůže nikdo dosazovat nějaká kukaččí vejce."

Rozdělení resortů:

ODS

Předseda vlády: Mirek Topolánek

Práce: Petr Nečas

Finance: Vlastimil Tlustý

Vnitro: Ivan Langer

Spravedlnost: Jiří Pospíšil

Zahraničí: Alexander Vondra

Evropské záležitosti: Petr Gandalovič

Doprava: Aleš Řebíček

Zdravotnictví: Tomáš Julínek

Průmysl: Martin Říman (?)

ostatní resorty (nestraníci)

obrana, zemědělství,  místní rozvoj, školství, kultura, životní prostředí, legislativa, průmysl (?)

Pokud jde o jeho nominaci na ministerstvo průmyslu, Říman soudí: "To se musíte ptát na jiné adrese. Já plně respektuji to, že vládu vybírá designovaný premiér." Pokud jde o ministry za ODS, podle informací Práva se předpokládá, že půjde o politiky, kteří byli nominováni už do první Topolánkovy sestavy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám