Hlavní obsah

Strany souhlasí s dočasným šéfem Sněmovny z ČSSD

– PRAHA

V pátek po poledni se mají předsedové sněmovních stran opět sejít u prezidenta Václava Klause, aby mu sdělili své připomínky k plánu oddělit od sebe jednání o vedení Sněmovny a o nové vládě. Klaus navrhl zvolení zástupce ČSSD, který by měl dočasný mandát. ODS, lidovci a zelení s tím souhlasí s výhradou, aby takový kandidát neměl pravomoc k navrhování premiéra v případném třetím pokusu o sestavení vlády.

Článek

Nominace kandidátů na předsedu Sněmovny se uzavírá v pátek večer, volit mají poslanci v pondělí. O tom, koho nominuje ČSSD na tuto funkci, se budou sociální demokraté radit až v pátek odpoledne. Ve čtvrtečním rozhlasovém rozhovoru připustil předseda ČSSD Jiří Paroubek, že by se sám mohl stát šéfem poslanců, aniž by to považoval za prohru. [celá zpráva]

ODS je ochotná zvolit člena ČSSD, podmínky sdělí až prezidentovi

Občanští demokraté jsou ochotní zvednout ruku pro provizorního předsedu Sněmovny z řad ČSSD. Mají ale podmínky, které nechtějí zveřejnit před páteční schůzkou na Hradě. Předseda ODS Mirek Topolánek však už ve středu řekl, že by kompromisní šéf poslanců neměl mít možnost navrhnout premiéra v případném třetím pokusu o sestavení vlády. 

"Bude-li dosažena dohoda všech pěti stran, tak koneckonců časově omezený mandát dočasného předsedy Sněmovny jsme v uplynulých týdnech navrhovali několikrát. Se samotným principem takového návrhu nemáme problém," řekl ve čtvrtek místopředseda ODS Petr Nečas.

Lidovci a zelení podpoří kandidáta s omezeným mandátem

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek uvedl, že lidovci podpořií na šéfa Sněmovny takového kandidáta, který by vykonával mandát jen do okamžiku, kdy by na něj mohla přejít ústavní pravomoc vybrat premiéra. "Jsme připraveni podpořit prozatímního předsedu Sněmovny, ovšem s tím, že bude existovat politická dohoda, že to nebude on, kdo bude rozhodovat o jakémkoli budoucím složení vlády," řekl Kalousek.

Omezení mandátu předsedy Sněmovny termínem případného třetího pokusu o sestavení vlády požaduje také Strana zelených. "Takový člověk bude jen politickým kompromisem, neměl by proto rozhodovat o dalším osudu země," uvedla místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová.

Zástupci KSČM dali najevo, že podpoří zvolení kandidáta ČSSD, pokud občanští demokraté dostanou první pokus sestavovat vládu. V případě, že jejich kabinet nezíská důvěru a druhý pokus o sestavení vlády bude mít ČSSD, podpoří výměnu předsedy Sněmovny za kandidáta ODS.

Zároveň pokračují debaty mezi Topolánkem a Paroubkem o případné ČSSD menšinové vládě ODS. Zatímco občanští demokraté se nechtějí vzdát spolupráce s lidovci a zelenými, sociální demokraté jsou ochotní podpořit pouze takový kabinet po taktovkou ODS, ve kterém by zasedlo několik nestranických odborníků. Topolánek ale nechce nechat výběr nestranických ministrů na ČSSD.

Reklama

Související články

Klaus: politici už rezignovali na svá přání

Politici, kteří v minulých týdnech řešili, jak ven z momentální patové situace, jsou prý nyní podle prezidenta Václava Klause moudřejší. Vidí reálné možnosti,...

Výběr článků

Načítám