Hlavní obsah

Paroubek nebere křeslo šéfa Sněmovny jako prohru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtek v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 uvedl, že by mohl stanout v čele Sněmovny. Tato funkce by podle jeho slov nebyla prohrou. Obsazení křesla předsedy dolní komory by však podle něj muselo být součástí širších politických dohod. Paroubek zároveň odhadl, že v roce 2009 bude českým premiérem.

Článek

Předseda sociální demokracie v rozhovoru také uvedl, že je připraven jednat o podpoře menšinové vládě ODS, ve které by zasedli nestraničtí odborníci. "Když by ta vláda byla polopolitická, tak bychom se o tom mohli bavit," uvedl Paroubek.  

Paroubek se vidí ve funkci premiéra v roce 2009

Dosluhující premiér měl v pořadu uvést svůj odhad, kdo bude českým premiérem v roce 2009. "Tipnul bych si, že to budu já," řekl Paroubek.

V první polovině roku 2009 bude Česká republika předsedat Evropské unii. Předseda ODS Mirek Topolánek ve středu zdůraznil, že jakákoliv nová vláda by měla mít mandát, který by časově zahrnoval i toto období. Pokud by se nepodařilo dohodnout se na kabinetu s tak dlouhým časovým mandátem, budou občanští demokraté podle Topolánka prosazovat předčasné volby v příštím roce.

Paroubek si ale z Topolánka těžkou hlavu nedělá. V rádiu prohlásil, že předseda ODS bude tou dobou "někde na chalupě v Beskydech, nebo kde ji má."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám