Hlavní obsah

Záplavy ustupují, významné škody nenapáchaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Hladiny řek přes noc dál klesaly. Na Pardubicku už opadla voda z Novohradky a Chrudimky. Situace je lepší i na jihu Moravy, kde poslední dva druhé povodňové stupně platí na Dyji u Nových Mlýnů. V Ústí nad Labem kulminovala hladina řeky Labe v noci na čtvrtek na výšce 502 cm.

Článek

Povodně, které přinesly vytrvalé srážky z posledních dní, jsou na ústupu. Pokles hladin rozvodněných řek hlásí vodohospodáři ze všech postižených oblastí. Na žádném ze sledovaných úseků už neplatí třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení. Na pěti místech ještě panuje stav pohotovosti.

V Jihomoravském kraji se situace zklidnila, škody jsou malé

Na jižní Moravě platí druhý povodňový stupeň už jen na Dyji v okolí vodního díla Nové Mlýny a v blízké obci Ladná nedaleko Břeclavi. Podle Davida Fíny z Povodí Moravy mají vodohospodáři situaci plně pod kontrolou. "Uvolňujeme retenční prostor v nádržích na původní úroveň, aby mohl při deštích opět zachytit větší množství vody," zdůvodnil Fína přetrvávající stav pohotovosti.

I poslední druhé stupně ale budou pravděpodobně v průběhu dne zrušeny. První stupně povodňové aktivity znamenající bdělost doznívají na řece Dyji v Travním Dvoře a v Hevlíně na Znojemsku. Svitava se již zcela uklidnila.

Za vzedmutými hladinami a zvýšenými průtoky vody v jihomoravských tocích stojí intenzivní srážky z minulých dnů. Obyvatelé některých oblastí se obávali, že je zaplaví voda letos už potřetí. Řeky však tentokrát z břehů vystoupily jen nepatrně a na málo místech. Nezpůsobily tak žádné větší škody.

Obyvatele Pardubicka už velká voda neohrožuje

V Pardubickém kraji přes noc opět výrazně klesly hladiny Novohradky a Chrudimky. Posledním místem, kde platí druhý povodňový stupeň, je pardubická čtvrť Nemošice, kterou protéká Chrudimka.

Silničáři Pardubického kraje už také zprovoznili úseky, které před tím museli kvůli velké vodě uzavřít.  Automobily se opět dostanou na vozovku z Úhřetic do Úhřetické Lhoty a na úsek mezi Dvakačovicemi a Vejvanovicemi.

"Voda již opadla. Naplaveniny z mostu jsou uklizeny," uvedl chrudimský cestmistr Radek Baborák. Průjezdná je rovněž silnice z Opatovic nad Labem na Vysokou. Novohradka v Úhřeticích má nejnižší stupeň povodňové aktivity.

Labe v Ústí bylo tři metry nad normálem

Kulminaci má za sebou i hladina Labe v Ústí nad Labem. V noci dosáhla výšky 502 centimetrů, poté začala klesat. Podle údajů ze střekovských jezů, kde je vodočet, byla hladina Labe v sedm hodin ráno na 479 centimetrech. Obvyklá výška je dva metry.

Hladina Labe v Ústí tak sice nepřekonala ani hranici druhého povodňového stupně, který se vyhlašuje při dosažení 530 centimetrů. Nadále ale platí první stupeň vyhlašovaný při výšce 450 centimetrů.

Labe v Ústeckém kraji komplikuje život pouze obyvatelům Dolního Žlebu na Děčínsku. Od úterního odpoledne je uzavřena silnice z této děčínské místní části do Děčína. Tamní obyvatelé se domnívají, že městská policie uzavírá silnici moc brzy. Podle nich by se dala ještě nějaký čas projet.

Šéf děčínské městské policie Marcel Horák ale namítá, že strážníci musejí silnici preventivně uzavřít dříve. Mohlo by se stát, že by se například němečtí turisté vydali do obce, ale zpátky by se už kvůli vodě nedostali. Silnice do Dolního Žlebu se uzavírá při výšce labské hladiny 430 centimetrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Voda teď nejvíce ohrožuje střední Čechy

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) budou povodně v příštích dnech nejvíce ohrožovat Středočeský kraj. Nejvyšší, třetí stupeň povodňové aktivity,...

Výběr článků

Načítám