Hlavní obsah

Töpfer chce za ODS do Senátu

Právo, apb, jam, luk, trj

V Praze 4 se v říjnových senátních volbách čeká souboj známého herce a akademika. ODS nejspíš nominuje ředitele divadla Na Fidlovačce Tomáše Töpfera. Sociální demokraté se pokusí prolomit dosavadní monopol pravice v hlavním městě s rektorem pražské Vysoké školy ekonomické Richardem Hindlsem.

Článek

Ačkoliv ODS v Praze 4 o svém kandidátovi oficiálně mlčí, na středeční poradě se podle jednoho z členů oblasti usnesla, že v pátek představí výkonné radě nového kandidáta, právě Töpfera.

"ODS Prahy 4 mě skutečně oslovila, ale zda tento návrh projde, se rozhodne až v pátek, takže bych nerad předjímal výsledek," potvrdil ve středu Právu Töpfer, který je známý například z úspěšného seriálu ČT Četnické humoresky.

Podle některých členů oblastní ODS v Praze 4 jde ale o nedemokratickou machinaci okolo senátních voleb. "Podle pravidel by měla přijít na řadu druhá kandidátka z primárních voleb, ale část ODS Prahy 4 ji chce obejít a prosadit si svého kandidáta," tvrdil občanský demokrat z Prahy 4, který si nepřál říci své jméno.

Právě Praha 4 je jediným okrskem, kde ODS ještě o kandidátovi definitivně nerozhodla.

Rektora zlákal Paroubek

Hindls ve středu Právu potvrdil, že se ke kandidatuře rozhodl po rozhovoru s šéfem soc. dem., premiérem Jiřím Paroubkem v polovině července. "Opravdu bych chtěl dělat to, co umím. To znamená školství - nejenom vysoké - ekonomika. Rád bych uplatnil svoje poznatky a vědomosti, které jsem v životě nasbíral. Narozdíl od jiných si vůbec nemyslím, že Senát je úplně k ničemu."

Další důvod je osobní, protože se narodil v Praze 4 a má k ní důvěrný vztah. Jinde by podle svých slov kandidaturu nepřijal. Hindls uvedl, že není a nikdy nebude straníkem, avšak má sociální cítění a soc. dem. je mu blízká.

Do souboje v Praze 4 se chystá zasáhnout také unionistický exposlanec a šéf Národní rady zdravotně postižených Václav Krása. Ten kandiduje za koalici lidovců, US-DEU a SNK-ED. Komunisté nominovali úředníka Karla Skoupila.

Benešová na Chomutovsku

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová by měla za ČSSD kandidovat na Chomutovsku, kde soc. dem. původně zvažovala nasadit Vlastimila Harapese. "Zdvořile jsem odmítl," sdělil včera Právu Harapes.

Benešové měl podle informací Práva ve středu ráno nominaci potvrdit Paroubek. Podporu jí slíbil i bývalý předseda Miloš Zeman. Soupeřkou Benešové by měla být starostka Chomutova Ivana Řápková (ODS), kterou policie obvinila z poškozování práv při správě cizího majetku. Ze stejného důvodu požádala Sněmovnu, aby zbavila imunity poslance a chomutovského radního Jiřího Polanského (ODS). 

Reklama

Výběr článků

Načítám