Hlavní obsah

Paroubek: Klaus nevyloučil, že budu sestavovat vládu

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve středu po schůzce s prezidentem Václavem Klausem řekl, že prezident nevyloučil, že by Paroubka v některém z budoucích kroků mohl pověřit sestavením vlády. Sám prezident odmítl říci, o čem s předsedy stran jednal.

Článek

Prezident chce oddělit jednání o šéfovi Sněmovny od jednání o vládě, strany se mají dohodnout, za jakých podmínek přistoupí na to, aby obě jednání nespojovaly. [celá zpráva]

Paroubek o pověření sestavením vlády usiluje už od červnových voleb. Tvrdil, že by měl dostat od prezidenta druhý pokus, pokud se ten první nepodaří.

Prezident na středeční schůzce navrhl, aby strany zvolily za šéfa Sněmovny dočasně poslance ČSSD. [celá zpráva] ODS s tím souhlasí. Pokud by se první dva pokusy, kdy sestavením vlády pověřuje výhradně prezident, nepovedly, je pak možné, že by na třetí pokus získal pověření Paroubek. To navrhuje premiéra právě šéf Sněmovny.

Vláda ODS s nestraníky

Paroubek také změnil svá dřívější slova o tom, jakou vládu je strana ochotná tolerovat. Ještě na konci minulého týdne říkal, že v úvahu přichází jedině poloúřednická vláda, na níž se dohodnou ODS a ČSSD, ve středu řekl, že uvažuje o vládě ODS doplněné o nestraníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám