Hlavní obsah

Senát schválil zákon, který usnadní rozpuštění Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senátoři ve středu dopoledne odhlasovali návrh zákona, který by měl usnadnit rozpuštění Sněmovny. Rozpustit by se mohli sami poslanci nadpoloviční většinou hlasů. Zákon nyní poputuje právě do Sněmovny. Poslanci ale o něm zatím jednat nemohou, protože dolní komora ani dva měsíce po volbách není ustavena. Pro zákon zvedlo ruku 70 ze 77 přítomných senátorů.

Článek

Poslanci by podle návrhu mohli o rozpuštění Sněmovny hlasovat poté, co by vláda podala demisi.

Nyní podle ústavy rozpouští Sněmovnu prezident republiky v případě, že Sněmovna nevysloví důvěru vládě, jejíhož předsedu navrhl šéf Sněmovny, nebo pokud tři měsíce není schopná se dohodnout na zákonu, s nímž vláda spojila svou existenci. Dalším důvodem je to, když Sněmovna není tři měsíce schopná se usnášet, i když její zasedání není přerušeno.

Aby zákon prošel ve Sněmovně, musí pro něj zvednout ruku třípětinová většina, jako je tomu u zákonů, které mění ústavu. Se změnou někteří senátoři nesouhlasili, podle nich by se neměla ústava měnit podle aktuální situce. Další senátoři ale tvrdí, že novela se připravuje už několik měsíců a pracovali na ní odborníci na ústavní právo.

Senátoři ji do Sněmovny už jednou poslali, poslanci ji ale vrátili už v prvním čtení k dopracování, což oficiálně znamená, že zákon odmítli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám