Hlavní obsah

Topolánek byl u výslechu v kauze Kořistka

Právo, Pavel Blažek
PRAHA

Dva roky starý případ údajného pokusu o podplacení unionistického poslance Zdeňka Kořistky stále zaměstnává soudy a přináší překvapení. Předseda ODS Mirek Topolánek totiž včera při výslechu vedeném pražskou vyšší soudní úřednicí Ivetou Vitíkovou přiznal, že osobně dal před dvěma lety svému asistentovi Marku Dalíkovi "velice široký mandát", aby zjistil, co Kořistka zamýšlí a zda podpoří novou vládu Stanislava Grosse.

Článek

Výslechy si vyžádala ostravská krajská soudkyně Radmila Baďurová v kauze žalob Dalíka (nyní ředitel politické sekce hlavní kanceláře ODS) a lobbisty Jana Večerka. Každý z nich se na Kořistkovi domáhá omluvy a půlmiliónového odškodnění za údajnou pomluvu. Té se měl Kořistka dopustit tím, že před dvěma lety sdělil médiím, že mu Dalík a Večerek nabídli úplatek 10 miliónů a post velvyslance v Bulharsku, pokud bude hlasovat proti vyslovení důvěry Grossově vládě.

Mandát daný Dalíkovi k jednání s Kořistkou byl podle Topolánka jeho osobním rozhodnutím. "My jsme na grémiu (politický orgán ODS) učinili rozhodnutí, že principiálně nebudeme s nikým vyjednávat a pokud dojde ke změně situace, tak jsem si na sebe vzal právo, jak postupovat. K takové situaci došlo," řekl Topolánek o důvodech zmocnění Dalíka ke kontaktování Kořistky. K setkání s Kořistkou doporučil Dalíkovi využít Večerka "jako přítele Kořistky".

Bitva o policejní odposlechy

Topolánek přiznal, že Kořistka nebyl jediným poslancem, koho předloni ODS kontaktovala. Grossově vládě nechtěl dát hlas také unionistický poslanec Marian Bielesz (vzdal se mandátu a jeho místo zaujal Kořistka).

"Dokonce jsme měli pozvaného poslance Bielesze na oficiální grémium, kde jsme s ním projednávali jeho politickou budoucnost bez konkrétní nabídky. Jednal jsem v restauraci Kogo s Pavlem Němcem (předseda USDEU) o zachování tváře a případně zachránění Unie svobody," řekl Topolánek o aktivitách ODS před dvěma roky v létě.

Topolánek popřel, že by měl být Kořistka zkorumpován Dalíkem a Večerkem. Snaha Kořistky a jeho advokáta Jiřího Mikety vyvrátit toto tvrzení citacemi soudně nařízených odposlechů obsažených v soudním spise narazila na tvrdý odpor Topolánka a jeho advokáta Stanislava Devátého.

Zvláště v okamžiku, kdy Kořistka citoval z odposlechnutého rozhovoru svědkyně Šárky Froňkové s Topolánkem o prohlášení Froňkové médiím, kde jí Topolánek radí: "Jediná možnost, jak v tomto směru ven. Za prvé říct a klidně tam může padnout věta: Kdyby se náhodou stalo, že mé prohlášení se do budoucna změní, tak musíte vědět, že je to jenom proto, že šahají na mě, na mou bezpečnost a na mého syna."

Návrh Kořistky a Mikety na dokazování pomocí soudně nařízených odposlechů včera důrazně odmítl Topolánek i Devátý. "Samozřejmě že nedám souhlas. Nevidím jediný důvod," odmítl Topolánek návrh.

Podle Devátého nepřipuštění odposlechů v civilním řízení je principiální otázka. "Nebyly státní zástupkyní uvolněny. Neměly by být proto použity ani citace odposlechů uvedené v protokolech o podání vysvětlení. Měly by zůstat utajeny, protože jsou z trestního řízení a mají sloužit pouze k trestnímu řízení," řekl Právu Devátý.

Kromě Topolánka byli včera vyslechnuti i šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý a novináři Jaroslav Spurný a Hana Čápová. Redaktoři při výslechu potvrdili, že Dalík před dvěma lety na schůzce s nimi hovořil o nabídce postu velvyslance v Bulharsku Kořistkovi, ale řekl to podle nich v žertu.

Tlustý uvedl, že se o událostech okolo Kořistky dozvěděl až po jejich medializaci. Přiznal, že ho oslovil Bielesz, který před dvěma lety uvažoval o vystoupení z US a vstupu do ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám