Hlavní obsah

Voda teď nejvíce ohrožuje střední Čechy

– ČESKÁ REPUBLIKA

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) budou povodně v příštích dnech nejvíce ohrožovat Středočeský kraj. Nejvyšší, třetí stupeň povodňové aktivity, tu má platit až do čtvrtečního odpoledne. Do středočeských nížin teď po Jizeře a Labi míří velká voda, která v pondělí řádila na horách.

Článek

Pro Liberecký, Jihočeský, Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský kraj a Vysočinu hrozí nejvyšší povodňový stupeň do středečního odpoledne.

Podle Vodohospodářského informačního portálu v úterý odpoledne panoval stav ohrožení na třinácti místech České republiky. Z nich deset hlásí povodí Labe. Samotné Labe je na třetím stupni povodňové aktivity na čtyřech místech, kterými jsou krkonošská Labská, dále Vestřev, Les Království a Brod. 

Jizera se změnila v jezero

V povodí Labe je na stupni ohrožení také Jizera v Bakově a v nedaleké Mladé Boleslavi. Řeka v úseku od Mnichova Hradiště po Mladou Boleslav připomíná velké kalné jezero.

Silničáři museli kvůli vodě uzavřít kromě několika silnic také most přes Jizeru, který vede do mladoboleslavské části Podlázky, kde voda už zaplavila několik zahrad u rodinných domů. Také v nedaleké příměstské části Debř se již rozvodněná řeka dostala do blízkosti obytných domů.

Podle mladoboleslavského primátora Svatopluka Kvaizara bude nějakou dobu trvat, než bude odvolán stav ohrožení. "Očekáváme, že kulminace začne asi po 16:00 a potrvá minimálně tři až čtyři hodiny, než to začne pomalu klesat," řekl Kvaizar po odpoledním jednání povodňové komise.

V Bakově byli připravení

V Bakově nad Jizerou byla už od rána zavřená silnice a most ve směru na Malou Bělou, takže toto místo museli řidiči složitě objíždět.

"Škody snad nebudou tak velké, zase to zaplavilo několik sklepů a zahrad, ale do bytů se to lidem nedostalo. Lidé už jsou na to zvyklí a připravení. Vždycky když to vylítne Železném Brodě, tak to tady za 4 až 6 hodin máme taky," řekl Právu starosta Bakova Jiří Hieke (SZ).

Předpokládal, že během úterního odpoledne bude voda kulminovat, ale z Povodí Labe jeho očekávání korigovali. "Kulminaci očekáváme spíš až v nočních hodinách, ale výrazně nahoru už by hladina jít neměla," uvedl mluvčí Povodí Labe Václav Jirásek. Kromě Bakova byla uzavřená také zaplavená silnice z Brodců nad Jizerou do Horek nad Jizerou.

Spolana počítá s hrozbou záplav

Velká voda ovlivnila také provoz některých velkých středočeských podniků. V úterý v šest hodin ráno ve Spolaně vyhlásili 1. stupeň povodňové aktivity.

"Jedná se zatím o zvýšenou bdělost, opatření v provozech Spolany si tento stav nevyžaduje," uvedl mluvčí Spolany Jan Martínek.

Vzhledem k tomu, že dešťové srážky v Orlických horách však nepřestávají zásobovat Labe a jeho přítoky, Povodí Labe předpovídá na středu 9. srpna průtok vody v Brandýse nad Labem kolem 650 kubíků za sekundu, tedy 2. stupeň povodňové aktivity. Proto odpoledne svolal generální ředitel Spolany Miroslav Kuliha povodňovou komisi podniku.

"Zatím byli všichni její členové pouze informováni o situaci, další kroky budou podniknuty, vyžádá-li si to situace, po vývoji během noci na středu," dodal Kuliha.

Srážek bude ubývat

Třetí stupeň hlásí také Novohradka v Uhřeticích u Chrudimi, Chrudimka v Hamrech a Doubrava v Bílku. Ohrožení zaznamenali vodohospodáři také na řece Stěnavě podél polských hranic v Meziměstí a Otovicích.

Povodí Moravy zaznamenalo třetí stupeň povodňové aktivity na Svratce v Borovnicích a na Vsetínsku v Bystřičce nad přehradou na řece Bystřici.

V povodí Vltavy trvá stav ohrožení na Lužnici v Nové Vsi u hranice s Rakouskem.

Vodohospodáři předpovídají povodňovou pohotovost do pátečního večera v Ústeckém kraji, do středečních 14 hodin má panovat povodňová bdělost v Olomouckém kraji.

Příliv vlhkého vzduchu však postupně slábne a srážek by mělo ubývat.  

Reklama

Související témata:

Související články

Povodně hrozí Česku až do středy

Počasí si se střední Evropou pohrává nevídaným způsobem. Po tropickém červenci se první dekáda srpna nese v deštivém duchu. Českou republikou tak opět obchází...

Výběr článků

Načítám