Hlavní obsah

Pršet bude celý týden, hrozí vylití řek z koryt

Právo, per
PRAHA

Vydatnější dešťě nebo přeháňky potrvají ještě minimálně týden. Meteorologové varují před záplavami, a to nejen na horních tocích řek.

Článek

Jen z neděle na pondělí na Luční boudě v Krkonoších spadlo rekordních 109 mm srážek, to je 109 litrů vody na metr čtvereční. Přitom průměrně za celý měsíc srpen naprší pouze kolem 87 milimetrů srážek.

"Do čtvrtka příštího týdne nevidíme výraznější zlepšení počasí. Po celou dobu by měly být přeháňky nebo i vydatnější srážky a 18 až 23 stupně, na horách nižší," řekla v pondělí Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Informovala, že po rekordních srážkách na Luční boudě nejvíce napršelo v Deštné na jihu Čech, a to 86 mm, a pak na Šumavě na Churáňově - 69 mm srážek. "Současné teploty jsou o 4 až 6 stupňů nižší, než je dlouhodobý průměr. A přidají se už také ranní mlhy," řekla Honsová.

Ve středu by mělo být polojasno až oblačno, občas přeháňky, noční teploty 13 až 9 a odpolední 19 až 23. V podstatě stejné teploty a přeháňky budou do středy příštího týdne. Zvrat v počasí by mohl nastat na konci příštího týdne, kdy se očekává postupný vzestup teplot.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám