Hlavní obsah

ODS jasně odmítla koaliční spolupráci s ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Občanští demokraté nejsou nakloněni otevřené či skryté formě spolupráce s ČSSD. ODS upřednostňuje vznik vlastního menšinového kabinetu, který by hledal ad hoc podporu mezi nekomunistickými stranami. Uvedl to v pondělí odpoledne po jednání výkonné rady strany předseda ODS Mirek Topolánek.

Článek

Pokud by varianta menšinové vlády s duhovou podporou ČSSD, KDU-ČSL a Strany zelených byla neprůchodná, pak nejsilnější strana považuje za jediné možné východisko z patové situace přechodný kabinet, který by zemi dovedl k předčasným volbám.

Předseda ODS Mirek Topolánek po jednání výkonné rady novinářům řekl, že jeho strana jednoznačně odmítá takovou dohodu s ČSSD, která by byla otevřenou či skrytou formou velké koalice. Šéf občanských demokratů hodlá pokračovat ve spolupráci s lidovci a zelenými.

V pátek neuspěl Topolánek u prezidenta Václava Klause, jenž jej nepověřil sestavením vlády. Klaus naznačil, že by o vládě měl jednat Topolánek především s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. [celá zpráva]

ODS se dále ohradila proti slovům Lubomíra Zaorálka (ČSSD), jenž v neděli naznačil, že sociální demokraté nezavrhují ani možnost obměny současné Paroubkovy vlády s tím, že by o křesla přišli především unionisté, kteří neuspěli ve volbách. Podle ODS by to znamenalo "hrubé pošlapání výsledků demokratických voleb".

Anketa

Podaří se Mirku Topolánkovi sestavit menšinovou vládu ODS?
ano
8,8 %
ne
91,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4873 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám