Hlavní obsah

Jizera pustoší Krkonoše, evakuováni první lidé

– VIŠŇOVÁ
Právo, Novinky, ČTK, Vladislav Prouza, Barbora Silná

Rozvodněné Labe a Jizera působí vrásky na čelech lidem v Krkonoších. Dopoledne se Labe přelilo přes hráz v horském středisku Špindlerův Mlýn. Ve večerních hodinách si rozvodněná Jizera yžádala evakuaci desítek lidí v Jablonci nad Jizerou.

Článek

V krkonošské obci Jablonec nad Jizerou vystoupila kolem 20:00 hladina řeky na 440 centimetrů a začala zaplavovat domy podél toku.  Těžké stroje budovaly nebo zpevňovaly hráze, protože pytle s pískem již nedokázaly čelit náporu řeky a mizely v ní. Uvedl to jablonecký místostarosta Miroslav Kubát.

"Jde nejhorší povodeň, jakou jsem tady zažil. Překonává i záplavy ze srpna 2002. Na hráz v místní části Pilištita vozíme těžké kameny a kusy betonu. Pokud nevydrží, tak voda zatopí hřiště, koupaliště i okolní domy. Hrozí, že povodeň se dostane i do města a na náměstí," dodal Kubát. Velká voda zaplavila v Jablonci nad Jizerou továrny a přetekla přes silnici na Jilemnici. Od 19:00 do 20:00 stoupla Jizera o 91 centimetrů a podle Kubáta silně pršelo ještě před 21:00.

Operační důstojník Hasičského záchranného sboru v Semilech Ivan Erban uvedl, že velké potíže dělá velká voda také v Harrachově, kde strhává mostky nad ucpanými koryty. "V Harrachově by ale na povodně měly stačit pytle s pískem," dodal Erban. Na Semilsku kvůli povodním policisté uzavřeli kromě silnice v Jablonci nad Jizerou také vozovky ze Semil do Jilemnice a ze Semil do Horní Sytové.

Zdroj: ČTK

Velké problémy byly i ve Špindlerově Mlýně

Policie také razantně omezila provoz na cestě z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna. Do krkonošského střediska se tak bez potíží dostanou záchranáři i turisté, kteří jsou na horách ubytovaní. Kvůli rozlité řece Smědé je od okolí odříznuta i Višňová na Frýdlantsku.

Policisté částečně omezili provoz na spojce mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem hlavně kvůli strachu z povodňové turistiky. Obávali se totiž, že zvědavci zkomplikují práci hasičům.

Doposud největší povodňová vlna od katastrofických povodní z léta 1997 stihla v pondělí Špindlerův Mlýn. Turisté mající ještě v dobré paměti minulé řádění živlů krkonošské středisko raději houfně opouštějí. Voda stejně jako před devíti lety přelitá přes horní propusť špindlerovské přehrady naopak pro jiné představuje zpestření dovolené.

"Několik rodin z našeho penzionu vzalo po několikadenním vytrvalém dešti v pondělí nohy na ramena. Strach nemáme, naopak něco podobného se jen tak nevidí," konstatoval u koruny hráze jeden z německých turistů, který si neobvyklou podívanou přišel prohlédnout se dvěma ratolestmi.

Voda vzala ve Špindlerově Mlýně, kde starosta Oldřich Šimek (US) okolo pondělního poledne vyhlásil stav ohrožení několik lávek pro pěší. Mosty nápor velké vody, které během dne přitékalo do přehrady v průměru sto třicet kubíků za vteřinu, zatím vydržely. Místy však došlo k nebezpečných sesuvům půdy. "Hasiči museli neustále čistit koryta zdejších toků od naplavenin," přiblížil za vytrvalého deště Šimek. "Odtok i průtok z přehrady se dařilo držet v rovnováze," upřesnil špindlerovský hrázný Tomáš Kyrián.

Smědá odřízla Višňovou od světa

Voda začala překvapivě rychle stoupat v korytu řeky Smědé na Frýdlantsku v noci na pondělí. "Ve tři hodiny ráno tudy začali projíždět hasiči, kteří nás upozorňovali na rostoucí hladinu řeky. Potom okolo páté se začala voda rychle zvedat," řekl Právu jeden z obyvatel osady Vísky u Višňové Jan Kutílek. Lidé si proto začali brát od hasičů naplněné pytle s pískem, kterými si začali obkládat své domy. "Máme všichni v paměti povodeň před čtyřmi lety, kdy byla celá silnice úplně zalitá," dodal Petr Hejduk z Vísky.

Nebezpečně rychle se ale hladina Smědé zvedla mezi pátou a šestou hodinou ranní, kdy narostla téměř o metr. "To mě hodně překvapilo, že se hladina zvedla tak rychle. Pak začal souboj lidí s vodou a časem, aby si zajistili svůj majetek a připravili se na vodu," řekla Právu starostka Višňové na Frýdlantsku Marie Matušková (nez.). Podotkla, že v průběhu dopoledne se Smědá vylila natolik, že opět odřízla ve Vísce silnici, takže se Višňová rozdělila na dvě části. "Z druhé strany se sem už nedostanou po silnici. Musíme počkat, až voda opadne," říkali shodně lidé z Višňové a chodili se někteří lhostejně a jiní s obavami koukat na hladinu Smědé. Mnozí už si do rukou vzali zahradnické náčiní a začali na svých pozemcích s hráběmi shrabávat smetí, ovoce a dřevo, které jim voda při své cestě na pozemek naplavila.

Když pak začala po 12. hodině hladina řeky klesat, lidé si oddychli. Vzápětí se ale opět mohutně rozpršelo a Smědá se v osadě Předlánce ve Višňové opět zvedla během hodiny o 16 na téměř tři metry. Pak už jenom stoupla a před 15. hodinou už celou situaci začali řešit dobrovolní hasiči spolu se starostkou v místní hasičárně. "Nezlobte se, nemám čas o tom nic říkat, máme velké problémy," uvedla Matušková, která byla ještě dopoledne na základě předpovědi vodohospodářů a meteorologů přesvědčena, že mají nejhorší za sebou.

V obci tak museli řešit, jak případně pomoci lidem. Zvláště pak místní sledovali domek postiženého 80letého muže, kterého i se ženou odřízla voda v jejich domě, z něhož nechtěli původně odejít. "Jsme s nimi ve spojení, nechtěli zatím odejít," dodala Matušková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám