Hlavní obsah

Řeky na severu a jihu Čech hrozí vylitím

Právo, Novinky, orh, sil, pra
ČESKÁ REPUBLIKA

Řeky v Krkonoších dosáhly v noci třetích stupňů povodňové aktivity. Na hřebenech Krkonoš a Jizerských hor spadlo v průběhu noci až 100 mm srážek. Na nejvyšší stupeň ohrožení se dostala Jizera u Jablonce nad Jizerou, Labe v Labské a Špindlerově Mlýně a také říčka Smědá ve Frýdlantském výběžku. Třetího stupně dosáhla i říčka Černá a druhého řeka Malše v Pořešíně.

Článek

Třetího stupně dosáhla i Stěnava v Meziměstí nebo Kamenice v Plavech.

"Podle dosavadního vývoje lze předpokládat, že v příštích několika hodinách bude kvůli vytrvalému dešti ve vyšších částech severozápadních Krkonoš a Jizerských hor voda nadále stoupat. Týká se to především Jizery, Kamenice a Smědé včetně všech přítoků. V okolí přehrady Souš v Jizerských horách je nyní taková průtrž mračen, že není skoro vidět," přiblížil situaci Jaroslav Rýdl z Povodí Labe. Do této přehrady nyní přitéká 25 metrů krychlových za sekundu, vodohospodáři ale stíhají vypouštět jen 15 metrů krychlových.

Záplavy ohrožují města a obce v okolí řeky Smědé na Liberecku. Nejvyšší, třetí stupeň povodňové aktivity, platil v pondělí ráno v Hejnicích, v Bílém Potoce a ve Višňové. Starostové varovali obyvatele, lidé vynášeli nábytek do vyšších poschodí a připravovali se na evakuaci. Jedna ze starostek obce ale říká, že vodohospodáři tu třetí stupeň vyhlásili zbytečně brzy.

Hasiči také doporučili evakuaci kempu v Hejnicích na Frýdlantsku. "Hasiči jeho návštěvníky varovali, že by se hladina říčky mohla zvýšit, a proto by raději měli odjet," řekl Právu operační důstojník krajských hasičů. Nejednalo se o žádný útěk před vodou, hasiči pomohli některým lidem balit.

Hladiny řek by se dopoledne měly ještě zvedat, odpoledne se růst zastaví, a pokud přestane pršet, budou v úterý hladiny klesat.

Čekají na vylití Jizery

Labe v Krkonoších dosahuje třetích stupňů povodňové aktivity, protože vodohospodáři preventivně upouštějí tamní přehradu.

Zřejmě nejhorší situace je v Jablonci nad Jizerou, kde je stupeň ohrožení a voda se každou chvíli může vylít z břehů.

Evakuován musel být i skautský tábor v Havlovicích na Trutnovsku. Jeho obyvatelé se pro evakuaci rozhodli kvůli stoupající hladině blízké Úpy. Dvacet tři skautů vyčkává, až voda opadne, v místním kulturním domě, stany přemístili o několik metrů výš. "Šlo skutečně pouze o preventivní opatření, protože Úpě v této chvílí chybí v inkriminovaném místě do druhého povodňového stupně pět centimetrů. Bezprostřední ohrožení skautského tábora v době evakuace nehrozilo a zatím ani nehrozí," sdělil operační důstojník trutnovských hasičů.

Oblasti nejvíce ohrožené stoupajícími řekami. Body označují místa, kde nejvíce hrozí vylití vody z koryt.

Hasiči evakuovali tábor u říčky Černé

Meteorologové v posledních dnech před zvedáním hladin řek varovali. V České republice prší už několik dní. Silné deště by měly ustat v úterý, i potom ale bude na některých místech pršet.

První povodňové stupně jsou nyní ještě na některých místech na toku Jizery a také na Malši a Černé v jižních Čechách.

"Řeky budou kulminovat ve večerních hodinách nebo v noci, přičemž kromě Malše a říčky Černá by žádné z nich němely dosáhnout třetího povodňového stupně," řekl v pondělí dopoledne dispečer společnosti Povodí Vltavy Petr Hovorka.

Právě říčka Černá vyhnala v pondělí ráno děti z dětského tábora v Líčově ze stanů. Hasiči odvezli asi čtyřicet dětí do bezpečí. "Děti už jsou doma, odvezli jsme je hasičským autem k rodičům," řekla Právu mluvčí jihočeských hasičů Alena Horáková s tím, že další vážnější zásahy kvůli vodě zatím nemají.

Před čtyřmi lety, v roce 2002, postihly Českou republiky stejně vytrvalé srážky, povodně v polovině srpna se pak zapsaly jako největší v novodobé historii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám