Hlavní obsah

Paroubek: Žádné mé dohody s Klausem neexistují

Právo, Alexandr Mitrofanov

Předseda ČSSD Jiří Paroubek odmítá, že by měl dohodu s prezidentem Václavem Klausem o tom, jak řešit politickou situaci. tento týden ho čekají rozhovory s předsedou ODS Mirkem Topolánkem, odmítá všechny varianty kromě domlouvené vlády odborníků či poloúřednické vlády.

Článek

Je soc. dem. ochotna hovořit o podmínkách, za kterých by Václav Klaus dostal její podporu v budoucích prezidentských volbách? V sobotní MfD jste řekl, že i když zájmem ČSSD je, aby se Klaus prezidentem podruhé nestal, existuje také zájem jiný, a to je zájem státu.

Takhle dalece v uvažování nejsme a myslím, že platí spíš to první. Že to opravdu není zájmem soc. dem. Ale situace se může různým způsobem vyvinout. Koneckonců i současná situace se vyvinula velmi nečekaně výsledkem voleb. Taky nikdo nepočítal, že vláda by měla prakticky vzniknout na bázi dohody dvou největších politických stran.

Jestliže se ale ČSSD pohne, jak jste naznačil, narazí na vlastní, velmi silné usnesení, v němž se omlouvá českému národu, že pomohla zvolit Václava Klause prezidentem a slibuje, že se to už nebude opakovat. To by byla velká překážka. Jak byste si s ní poradili?

Určitě je to překážka. To by musela nastat nějaká hodně mezní situace, kdybychom takto uvažovali. Například že bychom neměli vlastního silného kandidáta, tedy když třeba nebude chtít kandidovat Miloš Zeman nebo jiný silný kandidát a hrozila by podobná situace jako při poslední volbě, tedy volba několikakolová a kandidáti, kteří by nebyli kvalitní. Pak je možné o lecčem jednat. Nepředjímám ale žádný výsledek, spíš bych byl k tomu výsledku velmi skeptický.

Jiří Paroubek jako soc. dem. kandidát na prezidenta pro vás dostatečně silný není?

Já už jsem se vyjádřil, že to vidím - pokud to vůbec vidím - až za nějakých sedm let, že bych o tom uvažovat mohl. Ale i to je otázka, jestli je to reálné.

Asi se nedivíte tomu, že tato vaše slova budou vnímána jako součást vašich případných dohod s prezidentem o povolebním uspořádání. Co k tomu můžete říci?

Tady jde o něco jiného. Svými vyjádřeními na adresu představitelů jiných politických stran jsem chtěl ukázat, že pro mě volební kampaň do Poslanecké sněmovny definitivně skončila. Zatím se mi zdá, že někteří představitelé ve stylu té kampaně pokračují. Třeba pan Bursík: jeden den řekne, že jsem žába na prameni, druhý den že jsem želva, kterou je potřeba odnést atd. Já si ale myslím, že je třeba udělat to, čemu se ve fotbale říká zklidnit hru.

Mám pocit, že jste neodpověděl na mou otázku: Je změna vašeho postoje k možnosti zvolení Václava Klause hlavou státu na další období výsledkem vašich předchozích dohod s prezidentem na povolebním uspořádání?

Žádné dohody neexistují.

Na začátku našeho rozhovoru jste zmínil jako téměř hotovou věc, že vláda vznikne z dohody dvou nejsilnějších stran. Je to vaše přesvědčení, nebo přání otcem myšlenky, anebo víte už teď něco, co my ostatní nevíme?

Řekl jsem, že sestavení vlády musí předcházet dohoda. Pokud nebude dohoda mezi těmito dvěma stranami, pak nevznikne žádná stabilní vláda.

Jestliže žádná stabilní vláda nevznikne, bude se nakonec ČSSD se skřípěním zubů podílet na přípravě předčasných voleb?

Myslím, že k tomu nedojde. Jsem přesvědčen, že se najde nějaké rozumné uspořádání. 

Na vás hodně záleží, zda Mirek Topolánek přijde koncem tohoto týdne za prezidentem s hotovým řešením, anebo s prázdnýma rukama. Jak to vidíte?

Záleží na něm. My jsme připraveni jednat.

Pochopil jsem dobře, že budete ochotni jednat jenom o vládě odborníků?

Já si myslím, že těch subvariant může být několik. Z téhle varianty lze samozřejmě také vycházet.

Ale vy jste odmítl menšinovou vládu s duhovou podporou, kterou chce vyjednat Mirek Topolánek.

Ano, tu jsem odmítl.

Vaše subvarianty jsou tedy myslitelné pouze v rámci vlády odborníků?

To můžou být různé subvarianty, třeba i polopolitická vláda. A možná přijde pan Topolánek s něčím, co nás překvapí.

Reklama

Výběr článků

Načítám