Hlavní obsah

Svoboda: USA budou zřejmě chtít základnu v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) je téměř jisté, že USA Českou republiku požádají, aby se zapojila do programu protiraketové obrany. Svoboda to řekl v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Jistý zatím není rozsah tohoto zapojení. USA mohou chtít základnu nebo jen umístění radaru.

Článek

"Vidím to jako vysoce pravděpodobné," řekl Svoboda. USA zkoumaly před několika týdny tři vojenské prostory v ČR, které přicházejí pro umístění základny v úvahu. Specialisté si prohlédli Jince na Příbramsku, Boletice na Šumavě a Libavou u Olomouce. Právě tento prostor se jim měl podle některých informací zamlouvat nejvíce. [celá zpráva]

USA zvažují, zda základna bude v ČR nebo v Polsku. Definitivně se rozhodnou do konce srpna.

Svoboda řekl, že již před volbami jednaly české a americké úřady o technických aspektech možné základny. Všechny dokumenty však byly v režimu utajení, a proto se o nich nehovořilo. Teprve nyní jsou odtajňovány. Umístění základny musí schválit vláda a také parlament.

Američané podobné základny mají na Aljašce a v Kalifornii. Ta ve střední Evropě by měla být schopna zničit rakety vypálené například ze Severní Koreje.

Pokud by třetí základnu vybudovaly USA v České republice, pohybovalo by se na ní asi 400 vojáků. Prostor by podléhal zákonům USA.

Reklama

Související témata:

Související články

Prima: Američanům se nejvíc líbila Libavá

Americkým vojenským expertům, kteří před 14 dny v ČR hledali nejvhodnější místo pro raketovou základnu, se prý nejvíce zamlouval vojenský výcvikový prostor...

Výběr článků

Načítám