Hlavní obsah

Na šestiminutovou schůzi někteří poslanci letěli

Právo, trj
PRAHA

Přesně v 10.04 zahájil v pátek předsedající Lubomír Zaorálek (ČSSD) šesté pokračování ustavující schůze Sněmovny a v 10.10 ho ukončil. Jediným bodem programu měla být volba předsedy Sněmovny. Nikdo ale navržen nebyl. Mnozí poslanci na tuto dobu na náklady Sněmovny použili letadlo.

Článek

Z šestiminutového jednání se omluvil jen Tomáš Hasil (ODS), který před týdnem přispěchal z Itálie. Ostatní, kteří nemohli uvést zdravotní důvody nebo dopravní nehodu, dorazili.

Především někteří moravskoslezští poslanci se dopravili do své práce letecky z Ostravy na náklady Sněmovny. Právu to řekla Kateřina Konečná (KSČM), která se podle svých slov snaží jinak jezdit autem. Včera to ale nešlo kvůli tomu, že je nyní na táboře. Konečná nesouhlasí s tím, aby poslanci měli veškerou hromadnou dopravu zdarma, a zároveň pobírali příspěvek na dopravu. Zrušit se to ale zatím nepodařilo.

Konečná přitom nemá jako někteří její kolegové od letecké společnosti tzv. zlatou kartu, která je opravňuje létat v dražší business class za cenu levnější třídy. Taková letenka z Ostravy do Prahy a zpět přijde na 6 až 7 tisíc korun. "Nebylo mi to vůbec příjemné, je to ale moje práce," připustila o svém cestování na šestiminutovou schůzi Konečná.

"Neděláme tu žádné obstrukce, hájíme tu zájmy lidí, mandát, který jsme získali. A my prostě nemůžeme jinak, stejně tak to dělají naši soupeři," řekl Právu bývalý předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek s tím, že na vině jsou neefektivní jednání a pohyb v mimoústavním rámci. "Není solidní, když se nám nasazuje psí hlava někoho, kdo nechce pracovat," dodal. Situaci podle něj nezavinili poslanci.

Pokud jde o náklady, Zaorálek si myslí, že pokud by se podařilo už ustavit Sněmovnu, byly by vyšší především na platech. "Platy jsou nižší, protože skoro všichni mají základní plat," přiblížil poslanec. Vyšší odměny za práci dostanou ti poslanci, kterým ve Sněmovně připadnou funkce.

Sněmovna se opět sejde 14. srpna odpoledne. Příští týden by tedy mohli mít poslanci volno. Ale ne všichni. "Jediné, co vím jistě, že dovolená nebude," shrnul Zaorálek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám