Hlavní obsah

Poslanci ODS: Když ne koalice, pak menšinová vláda či volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kdyby nevyšel projekt trojkoaliční vlády, pak by podle poslanců ODS byla dalším schůdným řešením menšinová vláda občanských demokratů tolerovaná všemi stranami kromě komunistů. Pokud bude neprůchodná i druhá varianta, pak nejsilnější sněmovní frakce podpoří model vedoucí k předčasným volbám. Odmítá velkou koalici, obdobu opoziční smlouvy i úřednickou vládu na celé volební období.

Článek

"Poslanecký klub ODS v žádném případě nepodporuje uzavření velké koalice ODS a ČSSD, opoziční smlouvu mezi těmito stranami ani vytvoření 'úřednické vlády' na celé volební období," uvádí se v pátečním prohlášení poslanců vítězné strany.

Reagují tak na situaci, kdy se jejich předseda Mirek Topolánek sice dohodl na vládě s lidovci a zelenými, ale nemá dost hlasů na získání většiny ani podporu sociálních demokratů. Občanští demokraté proto přemýšlejí o dalších variantách.

ČSSD už oznámila, že trojkoalici odmítá a "duhová" podpora menšinového kabinetu ODS jí nevyhovuje - chce exkluzivní dohodu pouze obou nejsilnějších stran.

Topolánek jde odpoledne na Hrad, aby povolební vývoj konzultoval s prezidentem Václavem Klausem. Lidovci oznámili, že koaliční smlouvu nevypovídají, Topolánka současně vyzvali, aby se pokusil hledat i další varianty vládního angažmá. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Zelení se rozhodují, zda pohřbí trojkoalici

Ve Sněmovně se v pátek sešli lídři trojkoalice ODS, lidovců a zelených. Předseda ODS Mirek Topolánek své partnery informoval o tom, s čím jde za prezidentem...

Výběr článků

Načítám