Hlavní obsah

Zelení se rozhodují, zda pohřbí trojkoalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve Sněmovně se v pátek sešli lídři trojkoalice ODS, lidovců a zelených. Předseda ODS Mirek Topolánek své partnery informoval o tom, s čím jde za prezidentem Václavem Klausem na Hrad. Ve hře je samotná existence koalice, protože zelení zvažují možnost z trojky vystoupit.

Článek

Zelení se rozhodnou až po schůzce Topolánka s Klausem, počkají, co z ní vyplyne. Svolali na odpoledne tiskovou konferenci, kde oznámí svůj postoj a další postup. Na dotaz Práva, jestli je možné, že večer už nebude existovat trojkoalice, Bursík odpověděl, že i tato možnost je ve hře.

Po schůzce však byla z lídrů trojkoalice patrná velká nervozita. Každá strana ohlásila na páteční odpoledne vlastní tiskovou konferenci, doposud vystupovali společně. Šéf lidovců Miroslav Kalousek prohlásil, že další postup musí probrat s předsednictvem strany.

Předsednictvo KDU-ČSL se poté dohodlo, že lidovci rozváží ruce předsedovi ODS Topolánkovi při jednáních s ČSSD tak, aby nebyl vázán každým slovem koaliční smlouvy. Lidovci ale koaliční smlouvu nevypověděli. Zároveň ale nikdy nepodpoří žádné pragmatické rozdělení moci mezi ODS a ČSSD nebo opoziční smlouvu.

Topolánek: Trojkoalice zůstává jednou z variant

Trojkoalice ale zůstává podle Topolánka nadále jednou z variant povolebního vývoje. Současně podle něj platí jeho dřívější výrok, že pokud tento projekt nezíská podporu sociální demokracie, je mrtvý. "Předložili jsme tento týden trojkoaliční projekt s omezeným mandátem. Je to jedna z variant, která pořád platí," řekl v pátek novinářům Topolánek.

Koalice nabídla ČSSD, že bude vládnout jen do příštího roku, připraví rozpočet, čerpání evropských fondů a změnu volebního systému. ČSSD ale takovou variantu odmítla, jednat chce jen s ODS.

Topolánek se neobává, že by zelení opustili koalici ještě dnes. "Tomu předchází dohadovací řízení, takže to zcela určitě nebude dnes," řekl šéf ODS.

Jednání Topolánek - Paroubek

V dalších dnech bude o podobě vlády i vedení Sněmovny jednat Topolánek s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. "Během deseti dnů budeme hledat cestu k nějaké dohodě a k odblokování jak Poslanecké sněmovny, tak k nalezení definitivního řešení povolebního uspořádání," řekl Paroubek novinářům. "Pokud jde o nás, jde mluvit o nějaké polopolitické vládě, nebo o vládě úředníků či spíše odborníků, to si umím představit. Nic jiného si neumím představit," dodal.

Skepticky se postavil k možné podpoře menšinové vlády ODS. "Myslím, že by to nezískalo podporu sociální demokracie, i kdybych já to chtěl," prohlásil Paroubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám