Hlavní obsah

Paroubek trvá na druhém pokusu sestavit vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD a dosluhující premiér Jiří Paroubek na úterní ranní schůzce řekl prezidentovi Václavu Klausovi, jak si představuje řešení patové povolební situace. Veřejnost ale se svým "návrhem komplexního řešení" neseznámil, zopakoval jen, že má být založené na dohodě ODS s ČSSD. Podle neoficiálních informací Paroubek chce od prezidenta slib, že ho jmenuje premiérem v případě druhého pokusu o sestavení vlády.

Článek

"Pokud bude Topolánek vědět, že je jeho první pokus zároveň posledním, bude se chovat podle toho," řekl jeden z politiků ČSSD. Funkční vláda tak podle něj může vzniknout do konce srpna. V případě, že vznikne kabinet pod vedením předsedy ODS Mirka Topolánka, měl by podle ČSSD v čele Sněmovny zasednout sociální demokrat. Nezáleží prý na tom, jestli bude zvolen ještě před jmenováním vlády, nebo až po něm.

Paroubek zároveň už poněkolikáté zdůraznil, že sociální demokraté nepočítají s jakoukoliv tolerancí nebo podporou vlády trojkoalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. S předsedou občanských demokratů Mirkem Topolánkem ale zatím žádnou schůzku, na níž by domluvil případnou podporu, domluvenou nemá.

O případné demisi dosavadní vlády, ke které ho v neděli Topolánek vyzval, podle Paroubka téměř nebyla řeč. "Řekl jsem jednoznačně, že demisi pod tlakem žádný sociálnědemokratický předseda vlády nebude podávat, pokud to nebude podle Ústavy. Podle Ústavy ji mám podat po ukončení schůze Sněmovny," uvedl.

Odmítl také spekulovat o tom, zda může tento pátek skončit úspěchem ustavující schůze Sněmovny zvolením jejího vedení. Řekl, že v tuto chvíli se nedá nic předpokládat. Poslanci budou v pátek volit předsedu dolní komory už pošesté.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám