Hlavní obsah

V ČR se rozvádí každé druhé manželství

Právo, Jiří Vavroň
ČESKÁ REPUBLIKA

Kdo se v České republice vdá či ožení, má téměř padesátiprocentní šanci, že se také rozvede. Počet rozvodů u nás loni přesáhl 31 tisíc a míra rozvodovosti, která udává šanci, že se manželství rozpadne, činila 47 procent.

Článek

Česká republika tak v rozvodech zaujímá přední místo ve světě a úspěšně jí konkurují pouze Belgičané, Finové a Švédové.

Meziročně přitom v ČR ubylo 1772 rozvodů, vždyť v roce 2004 soudy rozvedly dokonce 33 060 manželství. Vyplývá to z publikace Vývoj obyvatelstva ČR v roce 2005, kterou vydal Český statistický úřad.

Největší šanci na rozvod mají podle statistiků manželé v Karlovarském, Středočeském a Ústeckém kraji. Naopak nejmenší, asi čtyřicetiprocentní rozvodovost je na Zlínsku. Statistici také zjistili, že největší chuť se rozvést mají manželé mezi třetím až pátým rokem trvání manželství. Rozvody těchto párů tvoří 18 procent z celkového počtu. Zhruba pětina mužů a žen se rozvádí nejméně dvakrát a dvě třetiny žádostí podávají ženy.

Náklady nejméně dvanáct tisíc korun

Rozvody jsou díky své početnosti i významným ekonomickým faktorem. A to nejen pro oba aktéry. Minimální cena za rozvod se pohybuje kolem dvanácti tisíc korun, podle honoráře najmutého advokáta. To ale pouze v případě, kdy se oba partneři rozcházejí v klidu a po domluvě.

Pokud začnou padat žádosti o přezkoumání způsobilosti k výchově dětí, vypuknou spory o majetek a výživné, zvyšují se náklady na rozvod astronomickým tempem. Může to pak přijít i na více než sto tisíc korun. Zvláště když je nutné vyhotovit několik znaleckých posudků a rozvodové řízení se táhne několik let.

K nákladům na rozvody je ale nutné připočítat i sumy, které hradí stát. Mzdy soudců, policistů, vyšetřovatelů, sociálních pracovníků a opatrovníků, výdaje na dobývání alimentů z neplatičů a obcí na výstavbu sociálních bytů. V celorepublikovém rozsahu se jedná o stamilióny, a započítáme-li i bytovou výstavbu, pak miliardy korun.

Skutečné důvody jiné než ve spisech

Spory a tahanicemi spojenými s rozpadem rodiny trpí v ČR ročně třicet tisíc dětí a v neúplných rodinách jich žije už 400 tisíc.

Jako nejčastější důvod k rozvodu se ve spisech uvádí rozdíl povah, názorů a zájmů. Jedná se o 52 procent případů. A důvodem k rozvodu bývá také alkoholismus a nevěra. "Statisticky to sedí, skutečnost je ale trochu jiná," připomíná ovšem právnička Iva Pavlíková-Čacká. Za těmito obecnými důvody rozvodů se totiž podle zkušeností právníků nezřídka skrývají daleko závažnější příčiny. Například domácí násilí a brutalita ve vztazích. 

"Když se chce žena rozvést s násilníkem, ten logicky nechce mít ve spise, co je skutečným důvodem rozpadu vztahu. Někdy i proto, že počítá s dalším oficiálním svazkem. Nátlakem, odmítáním rozvodu, protahováním sporů o dítě, vyhrožováním únosy se nakonec souhlas partnera s rozvodem vymění za neutrální rozdíl povah a názorů," konstatovala Pavlíková-Čacká.

Cizinci a cizinky ročně uzavřou v Česku kolem 4500 sňatků s Čechy a Češkami.Současně se ročně rozpadne, tedy skončí oficiálním rozvodem 1645 těchto manželství. Statistika nezkoumá, kolik z nich bylo uzavřeno jen formálně, aby cizinec získal trvalý pobyt v ČR, a kolik z nich odpovídá českému trendu rozvádět se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám