Hlavní obsah

Prima: Američanům se nejvíc líbila Libavá

PRAHA

Americkým vojenským expertům, kteří před 14 dny v ČR hledali nejvhodnější místo pro raketovou základnu, se prý nejvíce zamlouval vojenský výcvikový prostor Libavá na Olomoucku. Uvedla to v pondělí TV Prima.

Článek

Američané si od úterý 18. července několik dní prohlíželi tři vojenské prostory, kromě Libavé také Jince na Příbramsku a Boletice na Šumavě. V úvahu ale stále přicházejí i lokality v Polsku. Rozhodnout by se USA měly koncem srpna.

Pokud by přece jen vybraly místo v ČR, musela by budování základny, která by zřejmě fungovala podle zákonů USA, schválit vláda a parlament.

Washington se na středoevropské země obrátil kvůli vybudování "raketového deštníku" proto, že zařízení na severoamerickém kontinentu nestačí. Základna by měla být schopná zničit případnou nepřátelskou raketu ještě ve vzduchu před jejím dopadem na cíl. Podobný systém připravuje i NATO.

Podle neoficiálních informací by u čistě obranného komplexu sloužilo několik stovek Američanů. Základna by zaměstnala i část místních obyvatel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám