Hlavní obsah

Ústecký kraj čeká v úterý dopravní kolaps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Cestování po Ústeckém kraji bude v úterý více než komplikované. Ten, kdo nemá auto, se zřejmě jinak než vlakem nikam nedostane. Dopravní podnik Ústeckého kraje (DPÚK) nepošle na silnice 2685 spojů, které dopravu po kraji zajišťují. Důvodem je to, že kraj podniku neplatí ztráty z provozování těchto linek.

Článek

Kraj tvrdí, že podniku za službu neplatí proto, že si ji nikdy neobjednal. Postup dopravního podniku je podle něj nezákonný. Že autobusy nevyjedou, měl oznámit tři měsíce dopředu a ne den předem.

Mluvčí DPÚK Marek Ženkl s tím ale nesouhlasí. "Kraj postupuje podle svého právního výkladu. My celou záležitost vnímáme odlišně," řekl. Ustanovení o nutnosti oznámit s předstihem zastavení dopravy se podle něj vztahuje jen na komerční dopravu, autobusové linky v základní dopravní obslužnosti jsou ale veřejnou službou.

Kraj chce dopravu v kraji zajistit jinak, tvrdí, že DPÚK je příliš drahý. Dříve vyhlásil řízení, to vyhrála společnost ČSAD Česká Lípa, která zajistí spoje levněji. Potřebné licence ale získá až v září. Obě dopravní společnosti mají přitom stejného předsedu představenstva.

Obcím nejvíce vadí to, že se vše rozhodlo příliš pozdě. Nemohly tak zajistit náhradní spoje, kterými by lidé mohli odjet do práce. O zrušených spojích se lidé mohou informovat na telefonní lince krajského úřadu 475 657 532 či telefonních linkách DPÚK 475 200 014 a 602 141 796.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám