Hlavní obsah

Paroubek nepředpokládá, že se bude s Klausem bavit o demisi

– PRAHA

Prezident Václav Klaus pozval na úterní ráno k jednání premiéra a předsedu ČSSD Jiřího Paroubka. Tématem schůzky mají být možnosti řešení povolební situace. Paroubek uvedl, že nepředpokládá diskusi o případné demisi dosluhující vlády, ke které ho v neděli vyzval předseda ODS Mirek Topolánek.

Článek

"To není na pořadu dne. Kdyby to pan Topolánek myslel vážně, tak mi to řekne interně, ne před statisíci diváky," prohlásil Paroubek.

Topolánek v neděli vyzval Paroubka, aby podal demisi, a uvolnil tak místo nové vládě. Paroubek to odmítl s tím, že k demisi jej musí vyzvat prezident. [celá zpráva]

Předseda ČSSD jako řešení zablokované povolební situace prosazuje úřednický kabinet, který nazývá vládou odborníků. Druhým řešením, který by podle něj byl přijatelný pro sociální demokracii, je menšinová vláda ODS s podporou ČSSD.  "Panu prezidentovi jsem navrhl komplexní řešení už před 14 dny. Předpokládám, že měl možnost o něm uvažovat a debatovat i s lídry jiných politických stran," řekl Paroubek.

Topolánek zamíří na Hrad v pátek

Předseda ODS přišel v minulých dnech s několika návrhy, s žádným ale neuspěl. Jeho idea menšinové vlády občanských demokratů s širší podporou všech sněmovních stran kromě KSČM se nesetkala příznivou odezvou ani u zástupců KDU-ČSL a Strany zelených, ani u ČSSD. [celá zpráva]

Šéf sociálních demokratů Paroubek také v neděli odmítl Topolánkův návrh na omezený mandát vlády trojkoalice ODS, lidovců a zelených, která by zemi vedla do předčasných voleb. Dosavadní premiér zopakoval, že trojkoaliční projekt ČSSD nepodpoří.

S dosavadními výsledky jednání o sestavení nové vlády má Topolánek seznámit prezidenta Klause v pátek. Klaus po červnových volbách Topolánka pověřil jednáním o vládě, nikoliv však přímo jejím sestavením.

Topolánkova trojkoaliční vláda si však dosud dostatečnou podporu nezajistila. Trojkoalice má ve dvousetčlenné Sněmovně k dispozici stovku mandátů stejně jako ČSSD s komunisty. Pro vyslovení důvěry vládě je ale zapotřebí nadpoloviční většina hlasů.

Paroubek chtěl povolební uspořádání probrat na společném jednání Klausem i Topolánkem. "Já jsem to doporučil, možná k tomu nakonec dojde, až zkrachuje šestý pokus zvolit předsedu Sněmovny," poznamenal. Poslanci zkusí pošesté zvolit svého lídra v pátek.

Reklama

Související články

ČSSD se nebude podílet na vládě

Z pondělního jednání představitelů trojkoalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených se zástupci ČSSD vyplynulo, že sociální demokraté definitivně odmítli podílet...

Výběr článků

Načítám