Hlavní obsah

Přijdou silné bouřky a déšť, upozornili meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) hrozí od pondělního odpoledne až do úterního rána na území ČR intenzívní bouřky s přívalovými srážkami. Lokálně může napršet až 40 mm. Objeví se také kroupy a prudký nárazový vítr. Postiženy mají být zejména jižní oblasti republiky.

Článek

Meteorologové varovali před silnými bouřkami na celém území České republiky do pondělní půlnoci, na jihu země vydrží až do úterního rána. Až do noci z úterý na středu se má v Česku vyskytovat silný déšť.

Srážky souvisejí s pozvolným přechodem zvlněné studené fronty přes střední Evropu k severovýchodu. V Čechách mají mít bouřky podle ČHMÚ zuřivější průběh než na Moravě a ve Slezsku. V noci z pondělí na úterý ale mohou intenzívní lijáky zasáhnout kromě jižních Čech a Českomoravské vrchoviny i jižní Moravu. Během úterního dne mohou divoké atmosférické jevy doznívat ještě na severu Moravy a ve Slezsku.

Přívalové srážky mohou rozvodnit menší toky a zatopit některé garáže nebo sklepy.

Také srpen bude nadprůměrně teplý

Podle pondělní dlouhodobé předpovědi ČHMÚ bude i srpen teplotně nadprůměrný. Během následujících dvou týdnů by se ale nemělo vrátit červencové tropické počasí. Zhruba do poloviny srpna by mělo být většinou polojasno až oblačno s občasnými přeháňkami nebo deštěm a ojediněle i s bouřkami. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 20 a 26 stupni, v noci klesnou zhruba na 16 stupňů.

V polovině měsíce by se mělo začít opět oteplovat a zároveň ubude oblačnost. Zatímco na obloze zavládne polojasno až skoro jasno, maximální teploty začnou opět šplhat až 29 stupňům, je možné, že znovu překročí i tropickou třicítku. Na samém konci prázdnin se ale ochladí a nejvyšší teploty klesnou do rozmezí 19 až 25 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám