Hlavní obsah

Po bouřkách se vrátilo vedro, ale jen nakrátko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v neděli zrušil páteční výstrahu před silnými bouřkami a prudkými lijáky s krupobitím. Studená fronta už se podle meteorologů přehnala a na české území se rozšířil výběžek vyššího tlaku vzduchu, který přechodně přináší opět velmi teplé počasí.

Článek

V neděli a v pondělí tak teploty podle předpovědi opět překročí tropickou třicítku a dosáhnou až 31 stupně. Během pondělního odpoledne už se ale nad západem Čech zatáhne a objeví se první přeháňky a deště. V souvislosti s příchodem dalšího frontálního systému se v úterý a ve středu bude postupně ochlazovat.

Zatímco úterní maxima budou mezi 25 a 29 stupni, ve středu vystoupí teplota nejvýše na 27 stupňů. Na obloze bude převážně oblačno a vyskytnou se občasné přeháňky. Postupně budou nejvyšší teploty klesat. Ve čtvrtek se mají pohybovat mezi 21 až 25 stupni, v dalších dnech dokonce ještě o stupeň níže.

Bouřky, které v pátek a v sobotu zuřily na některých místech České republiky, měly opět spíše lokální charakter. Zatímco někde voda zatopila sklepy a vítr vyvracel stromy, jinde ani nekáplo. Soustředěností bouřek na jedno místo byli překvapeni i středočeští hasiči, kteří v pátek zasahovali v Brandýse na Labem postiženém přívaly vody a prudkým vichrem. V okolních obcích však pouze lehce sprchlo.

Bouřky, které zasáhly večer zlínský kraj [celá zpráva], se výrazně podepsaly i na valašskomeziříčském hudebním festivalu Hrachovka. Kolem jedné odpoledne se nad dějištěm přehnal silný vítr a déšť, který poškodil tři ze šesti scén. Část plánovaných koncertů proto organizátoři zrušili a celý areál z bezpečnostních důvodů na dvě hodiny uzavřeli. Večer sice vystoupila zpěvačka Morcheeby Skye, ale diváci se topili v blátě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám