Hlavní obsah

Topolánek vyzval Paroubka k demisi, ten ji odmítl

– PRAHA

V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce se sešli šéfové dvou nesilnějších stran ČSSD a ODS Jiří Paroubek a Mirek Topolánek. Jejich výroky sice ukazovaly, že žádná strana nemíní ustoupit, ale Mirek Topolánek přišel s několika návrhy. Vyzval premiéra k podání demise a nabídl mu trojkoaliční vládu s omezeným mandátem. Jiří Paroubek obé odmítl, trvá na komplexním řešení situace.

Článek

Mirek Topolánek vyzval Jiřího Paroubka, aby podal demisi. Ten to odmítl s tím, že vyzvat ho musí prezident a dodal, že jednou ho už ODS vyzvala, aby podal demisi, on to chtěl udělat, ale "pan prezident Václav Klaus, čestný předseda ODS řekl ne, že by tím destabilizoval situaci."

Paroubek dodal: "ODS by si to měla vyjasnit, Topolánek už mohl být premiérem. Chápu, že Topolánek je trochu v úzkých, protože má podat prezidentovi výsledky jednání."

Další Topolánkovy návrhy

Tím však nabídky nekončily. Topolánek při hledání možných východisek z krize dokonce podal Jiřímu Paroubkovi čistý papír s tím, že když mu na něm donese do pátku 101 hlasů pro svou vládu, tak vrátí prezidentovi pověření k sestavení své vlády. Paroubek na to však sdělil, že pověřit sestavením vlády ho může prezident, popř. předseda Sněmovny.

Jako další možnost Topolánek navrhl, že by vláda trojkoalice měla jen omezený mandát a pak se konaly předčasné volby, ovšem podle nového systému, který by už bránil patu, přičemž systém by měl být buď většinový, nebo by se měl volit lichý počet poslanců.

Paroubek však opět zopakoval, že trojkoaliční projekt nepodpoří, a to ani v této podobě. Chce komplexní řešení, která by vzešla z jednání jeho, Topolánka a prezidenta Klause.

Topolánek nechce dopusit vládu ČSSD a KSČM

Paroubek zmínil také možnost, že když bude zvolen sociální demokrat předsedou Sněmovny, on sám podá demisi a může nastoupit Topolánkova vláda. To však Topolánek nemíní udělat, protože chce za každou cenu zabránit vzniku vláda ČSSD a KSČM:

"Nepřipustím vládu ČSSD s KSČM. Další o něco méně špatnou variantou by byla velká koalice. Dohody vedou k problémům, nebude tak velké reformní úsilí, nebudou se některé věci šetřit." Za lepší považoval menšinovou vládu ODS s duhovou podporou, o níž však ví, že ji koaliční partneři nechtějí.

Topolánek z patu vinil Paroubka: "Někdo tvoří a někdo boří, a jestliže někdo boří, je to Paroubek s podporou sta poslanců. On vytvořil blok, když říkal, 'neumyjí si bez nás ruce'. Jiří Paroubek předvedl, proč se situace nepohybuje dál, mluví o situaci před volbami a o situaci po volbách." Jiří Paroubek totiž zmínil, jak tvrdá byla předvolební kampaň, kdy byl nařčen ze spojení s organizovaným zločinem. Žádal Topolánka, aby se mu za své výroky omluvil, že pak stáhne trestní oznámení. Topolánek však zopakoval, že na svých slovech trvá.

Na slova o tvoření a boření Paroubek odvětil, že návrhy má přinášet ten, kdo vládu sestavuje.

Spor o rozpočet pokračuje

Topolánek také napadl finační politiku ČSSD, podle něj je dokonce ohroženo přijetí eura. Chce dohodu o rozpočtu s ČSSD, protože zákony schvalovala sociální demokracie, a to přináší limity.

Podle Toplánka hrozí rozpočtový schodek ve výši 173 miliard korun. ODS chce dosáhnout necelých 90 miliard.

Reklama

Výběr článků

Načítám