Hlavní obsah

Topolánek neuspěl s duhovou podporou menšinové vlády ODS

PRAHA

Náhradní plán předsedy ODS Mirka Topolánka na řešení povolební situace se příliš nezamlouvá ani vedení ČSSD, ani kolegům občanských demokratů z řad trojkoalice. Topolánek prohlásil, že v případě selhání trojkoaličního projektu by uvažoval o menšinové vládě ODS s podporou všech sněmovních stran kromě komunistů. Lidovci a zelení to považují za skrytou formu opoziční smlouvy. ČSSD to zase připomíná "Národní frontu".

Článek

Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka je Topolánkův návrh experimentem, který ještě nikdy nikdo nevyzkoušel. Paroubek uvedl, že sociální demokracie by takový model nepodpořila. "Politické stranictví je v něčem neslučitelné, politika je přece soutěž o program," komentoval v sobotu předseda ČSSD slova, která Topolánek vyřkl v pátek.

Předseda občanských demokratů řekl, že ODS jako druhou nejlepší možnost považuje předčasné volby.

Paroubkovi návrh připomíná Národní frontu

Podle Paroubka už by potom ke spolupráci mohli klidně být přizváni i komunisté. "Všichni bychom podporovali menšinovou vládu Občanské demokratické strany, byla by to taková hezká Národní fronta. A myslím si, že by byli všichni spokojeni, hlavně tedy ministři za Občanskou demokratickou stranu," dodal Paroubek v Českém rozhlase.

Dosluhující premiér zopakoval, že prosazuje dohodu ODS s ČSSD, a to bez obou menších "satelitů". Pro Paroubka je schůdná vláda ODS, do které by ČSSD nominovala několik nestraníků a kterou by pak podporovala. Variant prý podle něj existuje až sedm.

"Jsme připraveni jednat o jiných řešeních s výjimkou trojkoalice a čtyřkoalice," prohlásil Paroubek. ČSSD tento týden odmítla vstoupit do společné vlády s ODS, KDU-ČSL a Stranou zelených a zároveň oznámila, že trojkoaliční vládu tolerovat nebude.

Bursík ideu menšinové vlády ODS neodmítl, má ale pochybnosti

Předseda Strany zelených Martin Bursík myšlenku menšinové vlády ODS s podporou všech stran kromě komunistů nechce a priori odmítat, má ale své pochybnosti. "Působí to na mě jako jistá skrytá forma opoziční smlouvy, při níž bychom měli my zelení a lidovci hrát roli jakéhosi křoví nebo maskovací sítě, kterou by voliči do podzimních voleb neviděli," řekl Bursík.

Podle Bursíka ale Topolánek na modelu menšinové vlády ODS se širší podporou nyní nepracuje. "Myslím, že to nebude tak hrr," poznamenal.

Dodal však, že taková forma vlády by nejspíš nebyla pro zelené přijatelná. Hlavní slovo by měly obě největší strany, a na "zelená" témata by se tak zřejmě nedostalo, soudí Bursík.

Reklama

Související články

ČSSD se nebude podílet na vládě

Z pondělního jednání představitelů trojkoalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených se zástupci ČSSD vyplynulo, že sociální demokraté definitivně odmítli podílet...

Výběr článků

Načítám