Hlavní obsah

Meteorologové varují před bouřkami, už zasáhly Zlínský kraj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se během soboty nad území České republiky přiženou silné bouřky doprovázené prudkými přívalovými dešti. Před příchodem studené fronty ale ještě vrcholí příliv teplého vzduchu, Moravané proto stále musejí počítat s teplotami nad 30 stupňů. Některá místa na Moravě však už bouřky zasáhly, postižen byl zejména Zlínský kraj.

Článek

Průtrž mračen v sobotu po poledni vyvracela stromy a trhala dráty elektrického vedení na Zlínsku a Vsetínsku. Padlé stromy zablokovaly několik silnic a na jejich odstraňování se podíleli hasiči. Ve Vizovicích pomáhali odtahovat spadené stromy i dobrovolníci s traktorem.

"Během několika minut bylo krajské operační středisko hasičů ve Zlíně zavaleno desítkami telefonátů řidičů a občanů. Centrum tísňového volání 112 ve Zlíně přebíralo jeden hovor za druhým a další hlášení přicházela z jiných center po celé republice," informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Informace o popadaných drátech elektrického vedení předali hasiči pracovníkům energetických společností, kteří zajistili vlastní výjezdy a opravy. Hasiči v postižených místech motorovými pilami klestili a zprůjezdňovali silnice.

"Nejvážnější situace byla v Provodově na Zlínsku. Několik mohutných stromů spadlo na silnici a strhlo elektrické vedení. Několik domů na samotě bylo okamžitě odříznuto nejen od proudu, ale i od jediné přístupové cesty. Odstranění kmenů a větví ze silnice trvalo dvěma družstvům profesionálních hasičů téměř dvě hodiny. V této lokalitě došlo také k pádu části dřevěného hospodářského stavení, které již bylo dříve poškozeno při zimní kalamitě. Při události a zásahu nebyl nikdo zraněn," uvedl Mitáček.

Páteční bouřky

V pátek večer se prohnala silná bouřka Středočeským krajem. Problémy způsobila v Brandýse nad Labem. Nárazový vítr vyvrátil několik stromů, krupobití a silný déšť zatopily sklepy i některá auta zaparkovaná na náměstí.

Podle hasičů je zajímavé, s jakou silou se bouře soustředila na omezenou lokalitu. V sousedních městech a obcích se podle nich bouře tak výrazně neprojevila. "Dalo by se čekat, že to půjde třeba nějakým pruhem a zasáhne třeba i Čelákovice či Kostelec nad Labem nebo Neratovice. Ale jinde takové problémy hlášeny nemáme," řekl mluvčí středočeských hasičů.

Podle ČHMÚ může v bouřkách může ojediněle spadnout kolem 50 mm srážek. V pátek zuřila bouřka také na Plzeňsku. Blesky zapálily dům v Hlavňovicích na Klatovsku a stodolu v obci Odolenov. Přívalový déšť také zaplavil pole a sklepy domků na Domažlicku a Tachovsku, kde vítr porážel stromy. [celá zpráva]

Na východě České republiky teploty v sobotu odpoledne ještě vystoupí na 29 až 33 stupňů. I tam ale podle meteorologů dorazí intenzivní bouřky s přívalovými dešti, které mohou dočasně rozvodnit menší toky a zatopit sklepy nebo garáže. Podle odborníků hrozí po dlouhotrvajícím suchu zvýšené riziko vznícení po zásahu bleskem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám