Hlavní obsah

Kvůli rekordnímu jackpotu sebral důchodce manželce úspory

Jackpot číselné loterie Sportka se již vyšplhal na rekordních 127,1 miliónu korun a sázkaři se činí, aby tuto sumu získali. Člověk s průměrnou mzdou by ji totiž vydělával více než půltisíciletí.

Článek

Pokud by první pořadí vyhrál jednotlivec, byl by to český rekord. Další šance na zisk neskutečného bohatství čeká na sázející tuto neděli večer, kdy je na pořadu losování Sportky.

"Dnes jsem si sice musel vystát menší frontu, ale ti za mnou zcela určitě nadávali mnohem víc," prohlásil bezprostředně po podání hromady sázenek pětašedesátiletý Jiří z Pardubic.

Podal stovku sázenek

"Příjmení vám neřeknu. Jsem totiž důchodce a peníze jsem sebral babce bez jejího vědomí z úspor. Stačí dodat, že jsem podal rovnou stovku sázenek. Až to zjistí, tak mě snad zabije. Musím tedy věřit, že štěstí sedne i na vola a tím budu po slosování právě já. Takže přežiji. Mám čtyři děti, sedm vnoučat a všichni jsou potřební. A za tu práci, kterou jsem vyplňování sázenek věnoval, bych si snad těch pár drobných, které jackpot Sportky nabízí, zasloužil," dodal s úsměvem sázkuchtivý důchodce.

Zatím historicky nejvyšší výhru získal u nás jeden sázkař před třemi roky, kdy si připsal na konto 112,9 miliónu korun. V dubnu před čtyřmi lety jackpot dokonce stoupl na více než 148 miliónů korun. Sázkové šílenství tehdy vyvrcholilo dělenou výhrou pro dva sázející.

Trafiky vedou

Nárůst sázejících je v jednotlivých oblastech republiky různý. Téměř o dvacet procent větší zájem potvrdila majitelka trafiky v Praze 2 Iveta Buková. Dokonce jedenkrát tolik lidí si teď chodí vsadit podle Richarda Vronského z trafiky v Praze 5.

Trafiky jako místo podání sázek vedou. "Ne že bychom tady měli kvůli vysokému jackpotu fronty, ale sází čím dál tím víc lidí, když si jdou například ráno pro noviny. Obří sázky jsem tady zatím neměl. Maximálně v řádu stovek," řekl Právu Filip Šusta z trafiky v českobudějovické čtvrti Suché Vrbné.

"Někdy toho mám plné zuby, jak musím pořád obsluhovat terminál, ale fronty nejsou, lidi chodí postupně. Hlavně nepravidelní sváteční sázkaři, kteří jen chtějí zkusit štěstí, takže do toho ani moc neinvestují. Převážně kolem stovky," doplňuje Marta Skřivánková z trafiky v centru Plzně.

Dalším místem, kde se sází, jsou benzinky. "V posledních dvou dnech sází každý pátý, kdo k nám přijede tankovat," říká Marek Havlíček z čerpací stanice na okraji Plzně, kde přijímají tipy na terminálu Sazky.

Fronty nejsou

"Žádné fronty nejsou. Ani sumy, které sázejí, nejsou nijak závratné," řekla Právu v pátek Bronislava Moučková, vedoucí sběrny v Riegrově ulici v Olomouci , která je největší ve městě.

Obdobné zkušenosti má i Alena Husičková ze sběrny v Uničově. "Sází se více, ale jen velmi mírně. Částky zůstávají stejné. Maximálně se jedná o 170 korun, což představuje celý tiket," řekla Právu v pátek Husičková.

Také Ostraváci jsou v sázení na pohádkové jackpoty střídmější. "Chodí k nám hlavně naši stálí zákazníci. Nejčastěji si podávají jeden, dva sloupce, jen výjimečně vyplňují celý tiket. Zákazníci, kteří nikdy nesázejí, přicházejí opravdu jen zřídka. Poznám to z toho, že se ptají, jak tiket vyplnit a kdy a kde zjistit, zda náhodou nevyhrál," sdělila pracovnice jednoho ze sázkových středisek v centru Ostravy na Poštovní ulici Božena Haderková. Zvýšený nápor sázkařů zaznamenaly i trafiky v centru Ústí nad Labem na Mírovém náměstí a jeho blízkém okolí. V prodejně v Hrnčířské ulici v pátek dopoledne téměř každý třetí zákazník třímal v ruce sázkový tiket. Sázet zkoušejí studenti i důchodci.

"Sázím tak dvakrát třikrát ročně. Tohle je ale velký balík. Doufám, že mi bude těch pět sloupků stačit," řekla s úsměvem na Mírovém náměstí Martina Soumarová.

V Karlovarském kraji se v těchto dnech sází více než obvykle. "Začne to vždy, když jackpot se pohybuje kolem 70 miliónů korun," uvedl pro Právo Karel Malý, který v Karlových Varech obsluhuje jeden z terminálů.

Podle něj chodí sázet více lidí už od konce minulého týdne. "Lidé nyní vsází nejčastěji plný tiket, jindy to jsou v průměru čtyři sloupečky," poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám