Hlavní obsah

Další krach, Sněmovna je stále bez předsedy

PRAHA

Sněmovna i po páté volbě zůstává bez předsedy. Poslanci v prvním kole nezvolili kandidáta koalice Jana Kasala (KDU-ČSL). Dostal 100 hlasů koalice, což ale ke zvolení nestačí. Oficiální výsledky už zveřejnila volební komise. Následovalo druhé kolo páté volby. A výsledek byl podle informací Práva stejný. V obou kolech poslanci ČSSD a KSČM lístky neodevzdali.

Článek

Původně kandidoval i Lubomír Zaorálek (ČSSD), strana ho ale před volbou stáhla. Povolební patová situace trvá už téměř dva měsíce.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ráno uvedl, že ve čtvrtek kontaktoval zprávou SMS předsedu ODS Mirka Topolánka, který však na výzvu k jednání nereagoval. Topolánek ale tvrdí, že to bylo naopak - jednat podle něj odmítl Paroubek.

Stejně se sociální demokraté zachovali i minulý týden, kdy Zaorálkovu kandidaturu také těsně před volbou stáhli. Tehdy ovšem kandidoval jen Zaorálek. Volba šéfa Sněmovny se proto nemohla uskutečnit.

Paradoxem je, že povolební vyjednávání už odmítají komentovat mnozí čeští političtí komentátoři. Prý není co komentovat, počkají si na nějaký posun.

Ustavující schůze tak bude znovu přerušena. Podle jednacího řádu Sněmovny se další volební kolo musí uskutečnit do deseti dnů. Je tedy pravděpodobné, stejně jako u předchozích čtyř voleb, že strany budou mít do středy 2. srpna čas na podávání jmen kandidátů. Schůze by pak měla pokračovat zřejmě v pátek 4. srpna.

Kasal již jednou do čela Sněmovny kandidoval. Při první kole volby 7. července mu chyběl jeden koaliční hlas. Ve druhém kole pro něj hlasovali všichni přítomní koaliční poslanci. Hlasování se tehdy neúčastnil nemocný poslanec ODS Miloš Patera, kterého vypároval Miloslav Vlček z ČSSD.

Výběr článků

Načítám