Hlavní obsah

Dnes má vyvrcholit úmorné tropické vedro

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dnes má vyvrcholit úmorné vedro, které v Česku panuje prakticky už od poloviny června. Ve stínu meteorologové předpokládají až 36 stupňů, a na sluníčku bude ještě o 10 až 12 stupňů větší pařák. V autech se rtuť teploměru může vyšplhat až k 60 stupňům a v panelových domech překročit čtyřicítku.

Článek

"Pouze v Egyptě a Tunisku mají v tyto dny ještě vyšší teploty než u nás," řekla ve čtvrtek Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu. Dnes se může mnoha lidem udělat špatně, protože se k večeru a v noci budou měnit elektrická pole v atmosféře. Ta souvisejí s nástupem studené fronty, která se v sobotu projeví bouřkami a prudkými lijáky, v nichž může spadnout až padesát milimetrů srážek, tedy 50 litrů vody na metr čtvereční.

Lékaři upozorňují, aby dnes lidé na sebe byli mimořádně opatrní. Pokud možno se nevystavovali přímému slunečnímu záření a pili nejméně čtyři litry vody, aby se předešlo dehydrataci organismu. Starší lidé, kteří většinou nemají pocit žízně, by měli mít u sebe neustále láhev s vodou a napít se třeba každou čtvrthodinu. Někteří si myslí, že mohou tekutiny nahradit kávou nebo silným čajem. Ty jsou ale nevhodné, protože odvodňují organismus. Navíc káva zrychluje srdeční činnost.

V horku se nám roztahují cévy a více se potíme. Budeme-li tedy pít kávu, může to v kombinaci s horkem vést až ke kolapsovým stavům. Zvlášť opatrní musejí být lidé s onemocněním srdce a cév, diabetici a onkologičtí pacienti. Při zhoršení stavu by měli ihned volat záchrannou službu.

Jen krátké ochlazení

"V sobotu už bude počasí přece jen příjemnější. Oblačno s deštěm a bouřkami, na severozápadě republiky ještě polojasno. Teploty v Čechách 25 až 29 stupňů, avšak na Moravě ještě 32 stupňů Celsia. Spadnout by mělo zhruba 10 milimetrů srážek," informovala Honsová.

Od neděle teploty opět půjdou nad tropických 30 stupňů. "Až do poloviny srpna počítáme s tropickými teplotami. Na naše klimatické podmínky je to nebývale horké léto, vždyť teploty jsou v průměru o 7,2 stupně Celsia nad dlouhodobým normálem," informovala meteoroložka.

Přednostka dermatovenerologické kliniky pražské Fakultní nemocnice Bulovka Jana Hercogová nabádá, aby se děti, ale i dospělí na slunci nespálili. "Výrazně se tak zvyšuje riziko rakovinového nádoru kůže - melanomu," uvedla. Malé děti by si měly mazat krémem uši i nos a nosit lehká volná trička, která je lépe ochrání před slunečním zářením. "Ultrafialové záření proniká i mraky a dokonce 40 centimetrů pod vodní hladinu," vysvětluje profesorka Hercogová.

Lékaři také doporučují ve vedru jíst lehčí, spíše zeleninová jídla, čerstvé mléko. A z ovoce pak takové, které je méně kalorické. Například jahody, citrusové plody či melouny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám