Hlavní obsah

Strážníci budou tolerovat překročení rychlosti o 10 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Desetiprocentní překročení maximální povolené rychlosti budou městští strážníci v celé ČR tolerovat. Dohodli se na tom ve čtvrtek ředitelé městských policií z 24 statutárních měst a Prahy. Tam, kde je padesátka, budou moci řidiči jet reálnou rychlostí až 55 km/h, aniž by riskovali pokutu. Státní policie je podobně tolerantní, což však vyplývá z odchylek v měření jejích radarů.

Článek

Zástupci městských policiích se ve čtvrtek dohodli také na tom, že se strážníci s radary zaměří pouze na nebezpečná a nepřehledná místa. "Jsou to místa s vysokou nehodovostí, například výstupy z metra, přechody nebo silnice u základních škol," uvedl po jednání ředitel pražské městské policie Vladimír Kotrouš.

Právě v Praze to ale znamená, že se přístup strážníků zpřísní. Dosud zde totiž městská policie přimhouřila oči nad překročením rychlosti až o deset kilometrů v hodině. Pražští strážníci mají v současnosti k dispozici tři radary, do konce roku ale plánují nákup dalších devíti zařízení. V Brně mají zatím pouze jeden radar, koupit chtějí další dva.

Ředitelé městských policií se shodli na tom, že měření rychlosti bude pro strážníky pouze doplňkovou činností. Podle nich není třeba pro tuto činnost vyčleňovat větší množství policistů.

U státních policistů se mohou řidiči spolehnout na to, že nezaplatí pokutu za rychlost do 53 km/h. Vyplývá to ze zavedené odchylky v přesnosti měření policejních radarů, která činí zhruba tři kilometry v hodině.

Měření rychlosti umožnila strážníkům novela silničního zákona, která platí od 1. července.

Vše o bodovém systému
Čtěte zde

Reklama

Související články

Na co si dát na silnicích nejvíc pozor

Dva týdny se jezdí na českých silnicích podle nových pravidel. Hrozba přísných postihů přinutila Čechy zpomalit a částečně se zbavit i dalších nešvarů....

Výběr článků

Načítám