Hlavní obsah

ČSSD: Nehledejte v našich řadách zrádce

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ODS ve čtvrtek odpoledne vyzvala ČSSD, aby předložila konkrétní seznam podmínek, za kterých je ochotna tolerovat vládu koalice ODS, KDU-ČSL a SZ. ODS je připravena podle místopředsedy strany Petra Nečase kdykoliv zasednout k jednacímu stolu. Podle ODS je míč na straně soc. dem. ČSSD zase kontrovala prohlášením, aby ODS nehledala v jejích řadách zrádce.

Článek

"Vyzývám zástupce ODS, aby nehledali v řadách ČSSD zrádce, i když mu říkáte konstruktivní poslanec," prohlásil ve čtvrtek vpodvečer šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.

"Vidíme určitou bezradnost předáků té menšinové koalice, tu bezradnost se snaží přenést i na ČSSD. Pokud během dneška nebo zítřejšího rána předloží ODS rozpracování našeho desatera, jsme ochotni jednat, jinak pro nás jednání končí," řekl vpodvečer šéf ČSSD Jiří Paroubek. Podle něj koalice klade v jednáních další a další podmínky, jedná ultimativně a nekonstruktivně.

Stále dokola

Zástupci trojkoalice a ČSSD se v průběhu tohoto týdne celkem třikrát sešli, aby našli kompromis, který by vedl k dohodě na páteční volbě předsedy Sněmovny a případné toleranci koaliční vlády ze strany sociální demokracie. Do středy ale společnou řeč nenašli a ve čtvrtek už se neshodnou ani v tom, kdo by měl iniciovat další setkání.

Trojkoalice ve středu do čela Sněmovny nominovala lidoveckého místopředsedu Jana Kasala a návrh doprovodila výzvou ČSSD k dohodě na povolebním uspořádání. [celá zpráva] V případě, že se nakonec strany na Zaorálkovi shodnou, koalice Kasala stáhne. Podmínkou je dohoda na programu vlády a rámci rozpočtu na rok 2007. Ještě ve středu se čekalo, že strany ve čtvrtek zasednou a budou dál jednat.

"Na řadě je teď sociální demokracie," řekl Novinkám mluvčí ODS Jiří Sezemský. Podle něj dala trojkoalice najevo, že chce dál jednat se sociálními demokraty o případné podpoře své vlády a pokud se taková dohoda podaří, Kasalovu nominaci stáhnou.

ČSSD chce programové prohlášení, jinak končí s jednáním

"Jednáním o sestavení vlády byl pověřen předseda ODS. Jsou to občanští demokraté, kdo má svolávat jednání," uvedla pro Novinky Lucie Orgoníková, mluvčí vlády a předsedy ČSSD Jiřího Paroubka.

Grémium sociální demokracie poté vydalo prohlášení, ve kterém vyzvalo strany trojkoalice, aby ČSSD předložily podrobněji rozpracovaný návrh programového prohlášení vlády. 

"Pokud trojkoalice neobnoví dnešního dne (čtvrtek) jednání s ČSSD a nepředloží přijatelný výchozí programový dokument (koncept rozpracování programových cílů) a přijatelnou pracovní agendu pro další jednání, nevidí ČSSD pokračování jednání s trojkoalicí o eventuální programové podpoře Topolánkovy vlády jako smysluplné," stojí ve čtvrteční zprávě vedení soc. dem.

ČSSD v úterý předložila koalici svých deset programových bodů, o nichž koalice prohlásila, že soc. dem vyjde vstříc a udělá z nich programové prohlášení. [celá zpráva] Prohlášení by tak dalo jen mantinely a koalice by ho pak plnila podle svých vizí. ČSSD tento postoj překvapil, přerušila jednání a později to Paroubek označil za marketingový tah a požaduje detailnější programové prohlášení. [celá zpráva]

Kdo nakonec bude ve volbě

ČSSD chce mít pro Zaorálka jistou podporu, pokud ji nenajde, je možné, že ho opět stáhne tak, jako minulý týden. [celá zpráva] Případnou podporu ve volbě mu ve čtvrtek vyjádřil za komunisty předseda KSČM Vojtěch Filip. Komunisté měli přitom k Zaorálkovi výhrady.

Ve volbě mohou zůstat oba politici a rozhodne se mezi nimi. V tajné volbě by bylo možné, že by některý získal více než 100 hlasů, i když teoreticky jsou síly vyrovnané. Pokud bude kandidovat jen Kasal, šance na zvolení nejsou velké. Koalici se ho nepodařilo prosadit už jednou. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám