Hlavní obsah

Podle Béma hledá trojkoalice odpadlíky v ČSSD

– PRAHA

Trojkoalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených hledá podle místopředsedy ODS Pavla Béma mezi sociálnědemokratickými poslanci odpadlíky, kteří by podpořili její vládu a kandidáta na předsedu Poslanecké sněmovny. Bém to uvedl v rozhovoru pro rádio Frekvenci 1.

Článek

"Nic jiného dělat nemůžeme," bránil tento postup Bém. Hledání řešení patové situace podle něj znamená diskutovat nejen s vedením sociální demokracie, ale i s jejími poslanci. Na dotaz, zda existují takoví poslanci, o kterých Bém hovořil jako o "konstruktivních" a státotvorných", odpověděl: "Kdybychom nevěřili, že máme alespoň malou šanci toto řešení dotáhnout do konce, tak bychom nemohli věřit projektu trojkoaliční vlády."

Rozhodnout podle něj může "tvrdá volba, ať už předsedy sněmovny, a posléze hlasování o důvěře vládě". Ať už v prvním případě, kdy se hlasuje tajně, tak ve veřejném hlasování o důvěře kabinetu by mohla podle Béma nastat situace, že jeden z poslanců sociální demokracie bude hlasovat pro "projekt, který se mu bude líbit", řekl.

Že by sociální demokracie tolerovala trojkoaliční vládu, je podle něj nepravděpodobné. "Jiří Paroubek a sociální demokraté dělají vše pro to, aby se takové dohodě ubránili," uvedl. Bém v rozhovoru pro Frekvenci 1 rozhodně odmítl také velkou koalici ODS a ČSSD. Není podle něj možná vzhledem k antagonizaci české společnosti i kvůli tomu, co zaznělo mezi politickými soupeři: "Proto já o ní vůbec neuvažuji a nepovažuji ji ani za legitimní ani možné politické řešení v této chvíli."

Reklama

Výběr článků

Načítám