Hlavní obsah

Raketovou základnu vláda nebude řešit, dokud ji USA neosloví

PRAHA

Vláda ve středu rozhodla o tom, že případné vybudování protiraketové základny na českém území bude řešit až poté, co ji USA osloví. Na středečním zasedání také dosluhující ministři informovali o záměru léčit v Česku libanonské děti.

Článek

Ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) ve středu informoval o průběhu návštěvy amerických expertů, kteří si prohlédli tři vojenské prostory vhodné k případnému zbudování protiraketové základny. Vláda rozhodla o tom, že ministerstva obrany a zahraničí společně navrhnou další postup až poté, co Američané Českou republiku osloví, pokud tak učiní.

Podle Kühnla zvažuje Pentagon ještě lokality v Polsku. Případné umístění základny v Maďarsku podle ministra definitivně padlo.

Maďarský ministr obrany Imre Szekeres popřel, že by Spojené státy měly zájem o umístění protiraketové základny na maďarském území. Szekeres tvrdí, že od jeho nástupu do úřadu, tedy od června letošního roku, žádná nabídka od USA nepřišla. Původně se přitom hovořilo, že Američané mají zájem o Česko, Polsko a Maďarsko.

Vláda chce pomoci s léčbou libanonských dětí

Ministr vnitra František Bublan uvedl, že se vláda zabývala také možností nabídnout Libanonu zmítanému boji pomoc v podobě léčby dětí. Kvůli tomu rozšířila projekt Medevac o deset miliónů korun. "Počítáme s tím, že bychom je použili pro děti z Libanonu, které v důsledku války nemají možnost vyléčit se doma," řekl Bublan. Podle něho jde o příspěvek Česka k uklidnění situace na Blízkém východě.

V minulých letech se v Česku léčily děti například z Bosny, Kosova, Pákistánu, Afghánistánu a Iráku. Celkem tak zatím léčbou v českých nemocnicích prošlo 93 dětí, pro většinu z nich byla léčba otázkou života.

Zároveň vláda rozhodla, že do potřebné oblasti Izraele vyšle armádní letoun s hasičským vybavením v hodnotě dvou miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám