Hlavní obsah

V Praze se bude demonstrovat za Libanon i za Izrael

PRAHA

Napjatá situace mezi Izraelem a Libanonem vyhání do ulic příznivce a odpůrce obou táborů po celé Evropě. Na středeční večer je ohlášená demonstrace i v Praze. Na náměstí Míru se v 18 hodin sejdou lidé, kteří chtějí vyjádřit nesouhlas s izraelskými vojenskými operacemi na území Libanonu. Ve stejnou dobu se poblíž sejdou také zastánci postupu Izraele proti Hizballáhu.

Článek

Podle Vladimíra Sáňky z Islámské nadace v Praze stojí za středečním shromážděním na podporu libanonských civilistů zhruba deset organizací. "Cílem demonstrace je upozornit na masakry, které u nás média nedostatečně zveřejňují, a apel na dodržování ženevských konvencí," řekl Novinkám Sáňka.

Do přilehlé Jugoslávské ulice svolali na stejnou dobu shromáždění také zástupci Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ). Ti se podle svého prohlášení obávají, že se na demonstraci bude šířit nenávist proti Izraeli. Vyzvali městskou i republikovou policii, aby nedopustila narušování veřejného pořádku.

Podle ICEJ musí zaznít, že příčiny konfliktu spočívají v raketovém ostřelování Izraele, únosech izraelských vojáků a dlouhodobé teroristické kampani namířené proti existenci židovského státu. "Doporučujeme všem občanům, kteří nesouhlasí s tím, aby se v naší zemi veřejně projevovaly sympatie teroru, aby se dostavili a slušně a jednoznačně vyjádřili svůj názor," uvedl Mojmír Kallus z ICEJ.

"Není to proti státu Izrael, ale proti izraelské agresi. K žádnému pálení vlajek určitě nedojde," ujistil Novinky Sáňka. Podle něj se bude o vyvolání konfliktu snažit právě protidemonstrace organizovaná ICEJ.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám