Hlavní obsah

ČSSD nominuje na post předsedy Sněmovny opět Zaorálka

– PRAHA

Sociální demokracie ve středu nominuje na předsedu Sněmovny Lubomíra Zaorálka. Kandidovat bude už podruhé, minulý týden ČSSD ale jeho kandidaturu stáhla, protože si nebyla jistá, zda má podporu většiny poslanců. Pokud ho v páteční, už páté volbě, podpoří koalice, Paroubkova vláda podá příští týden demisi.

Článek

Lhůta na podávání kandidatur je do středeční půlnoci. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka chce mít strana pro Zaorálka i tentokrát domluvenou podporu. S koalicí o ní bude jednat ještě zítra.

Koalice ale Zaorálka podle slov svých poslanců nepodpoří, dokud ČSSD nebude souhlasit s mantinely programu budoucí vlády a s náčrtem rozpočtu na rok 2007. Tam počítá s deficitem 88 miliard korun.

Koaliční strany odmítly dát záruku, že Zaorálka podpoří i minulý týden. Stalo se tak poté, co ČSSD řekla, že koaliční projekt definitivně nepodpoří. To pak ČSSD vzala zpět a strany se v novém týdnu vrátily zpět k jednání.

Výsledkem je zatím to, že ČSSD předložila koalici deset programových bodů, o nichž koalice prohlásila, že z nich udělá programové prohlášení. [celá zpráva] Prohlášení by tak dalo jen mantinely a koalice by ho pak plnila podle svých vizí. ČSSD to považuje za vtip. Strany budou jednat opět ve středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám