Hlavní obsah

Úmorná vedra nepoleví, dál bude až 35 stupňů

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Česku už řadu dní vládne tropické počasí. A bude to pokračovat. Celý tento týden musíme dál počítat s teplotami 31 až 35 stupňů. "Chápu, že už je to pro mnohé lidi úmorné. Vedra působí jak na jejich psychický, tak fyzický stav. Zatím se však žádné zmírnění teplot nerýsuje. Snad v samotném závěru července," řekl v pondělí Právu Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Článek

Teploty jsou v tomto měsíci v průměru o 7 stupňů vyšší než je dlouhodobý průměr. I nadále proto meteorologové předpokládají, že budou padat teplotní rekordy. A to přesto, že pro posledních pár dní v červenci jsou dosavadní rekordy vyšší než 35 stupňů ve stínu.

"Ve vedrech se vyskytují bouřky a místy přece jen zaprší. Například v neděli spadlo nejvíce srážek v Krušných horách na Šindelové (41 milimetrů, což je 41 litrů vody na metr čtvereční). V Karlových Varech naměřili 22 mm, ale jinde v republice většinou pršelo nepatrně. "I takovéto deště jsou pro přírodu dobré, ale mnoho jí nepomohou," komentoval to meteorolog.

Je víc požárů

Vysoké odpolední teploty prohlubují už tak dost extrémní sucho. Tráva usychá nejen na lukách, ale i v městských parcích. Ruku v ruce s tím jde vysoké nebezpečí požárů. Jen o víkendu likvidovali v ČR hasiči 251 požárů, více než dvojnásobek dlouhodobého průměru. Z toho ve 150 případech hořela suchá tráva, křoviny, pole, luka nebo lesy. Požáry likvidovalo celkem 298 jednotek požární ochrany.

Hasiči doporučují, aby lidé kdekoli v přírodě nerozdělávali oheň, nekouřili a nepoužívali ani zapalovače, zápalky nebo přenosné vařiče.

Denně až 4 litry vody

Doktorka Vilma Benešová, ústavní hygienička pražské Nemocnice Na Homolce doporučuje, aby lidé v těchto vedrech pili minimálně tři až čtyři litry tekutin denně. "Jinak může dojít k dehydrataci organismu. Takový člověk je unavený, má sníženou výkonnost, bolí ho hlava, trpí zácpou a dlouhodobě mohou vzniknout potíže s ledvinami," upozornila Benešová.

S dehydratací se nejhůře vyrovnávají děti, starší lidé, chronicky nemocní a lidé ve velké fyzické nebo psychické zátěži. Lékaři doporučují pít hlavně vodu, minerálku, koncentrované džusy, ovocné, zelené nebo slabé bylinkové čaje. Za nevhodné nápoje pro toto počasí naopak považují kávu nebo silný čaj, protože odvodňují organismus. Dále alkohol a sladké limonády.

Ve vedrech, pokud to jde, bychom neměli vykonávat žádnou fyzicky namáhavou práci. Na slunce nesmějí kojenci a malé děti. Všichni lidé by se však měli vyvarovat slunečního záření mezi jedenáctou až čtrnáctou hodinou. Kardiaci a diabetici a lidé s nemocemi cév by měli sledovat svůj zdravotní stav a při náhlých potížích volat záchranku. Ta v současné době ošetřuje zhruba o pětinu více pacientů, než je obvyklé. Většina z nich je vysílená sluncem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám