Hlavní obsah

ČSSD se nebude podílet na vládě

– PRAHA

Z pondělního jednání představitelů trojkoalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených se zástupci ČSSD vyplynulo, že sociální demokraté definitivně odmítli podílet se na koaliční vládě. Řekl to předseda ODS Mirek Topolánek. Další debaty se podle něj zaměří na podmínky, za kterých by ČSSD trojkoaliční vládu byla ochotna tolerovat.

Článek

Zástupci obou táborů se shodli také na tom, že ČSSD nebude usilovat o změny v již uzavřené koaliční smlouvě ODS, lidovců a zelených. Případné programové ústupky tak mají být obsaženy až v programovém prohlášení koaliční vlády.  

Strany chtějí dohodnout mantinely

"Cílem je fakticky vytvořit mantinely pro případnou toleranci koaliční vlády," řekl Právu Topolánek s tím, že debaty by měly směřovat k vytvoření písemného dokumentu, jenž by takové mantinely stanovil.

Podle Topolánka se budou další schůzky týkat několika témat. V úterý ráno by se mělo jednat o veřejných financích, hospodářském růstu a snížení nezaměstnanosti. Odpoledne pak budou na programu rozpočtové výdaje.

Třetí schůzka se uskuteční ve středu, jejím tématem má být zahraniční politika a kvalita života ve městě a na venkově.

"Musí dojít k dohodě ve všech oblastech, které jsme stanovili. Chceme dojít do situace, kdy bude šance na vytvoření prostoru pro toleranci této vlády a dojde k dohodě nad orgány ve Sněmovně a způsobu jejich volby," řekl Topolánek.

"Očekáváme, že ČSSD přinese seznam konkrétních témat, nad kterými budou chtít jednat," doplnil Topolánka předseda Strany zelených Martin Bursík.

Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky chtějí sociální demokraté o rozpočtu jednat až po ustavení nové vlády, která bude připravovat programové prohlášení.

Ve hře je opět křeslo šéfa Sněmovny

O případné podpoře ČSSD koaliční vládě budou ještě v úterý a ve středu. O středeční půlnoci se uzavírá nominace kandidátů do další volby předsedy Sněmovny.

Na výsledku jednání záleží, jestli poslanci koaličních stran zvednou ruku pro kandidáta ČSSD, kterým bude pravděpodobně opět Lubomír Zaorálek. Minulý týden volba vedení dolní komory už počtvrté ztroskotala. [celá zpráva

Anketa

Podpoří nakonec podle vás ČSSD trojkoaliční vládu?
Ano
11 %
Ne
89 %
Celkem hlasovalo 7769 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám