Hlavní obsah

Koalice a ČSSD začnou jednat, téma si ale neujasnily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Představitelé stran trojkoalice a ČSSD se v pondělí dopoledne sejdou, aby jednali o řešení stávající politické situace. Zatímco ČSSD chce mluvit o koaliční smlouvě, která už je podepsaná, koalice chce diskutovat o případných ústupcích v programovém prohlášení. O čem bude řeč, si tak lídři budou muset teprve ujasnit.

Článek

Strany se také chtějí dohodnout na konečných podmínkách, za nichž by mohl být do čela Sněmovny zvolen Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ten byl sice minulý týden nominován, strana ho ale těsně před volbou z kandidatury stáhla. [celá zpráva] Na jeho jméně se strany musí dohodnout do středy, kdy končí další nominace. Volba proběhne v pátek.

Na schůzku nepůjde šéf ČSSD Jiří Paroubek. Místo sebe poslal místopředsedy strany Bohuslava Sobotku a Zdeňka Škromacha. Trojici doplňuje vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel.

Čas do srpna

Strany se povolební patovou situaci snaží řešit od začátku června, kdy proběhly volby. Veškeré dohody buď jedna ze stran blokovala nebo politici po schůzkách oznámili, že nic nedohodli.

Prezident Václav Klaus dal předsedovi ODS Mirku Topolánkovi čas do začátku srpna. V prvním týdnu tohoto měsíce mu musí předložit výsledky, jak vypadá jednání o vládě, kterou by Topolánek vedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám