Hlavní obsah

Angín v tropických vedrech výrazně přibývá

Horké letní počasí v kombinaci s klimatizací a pitím ledových nápojů způsobuje letní i hnisavé angíny a chřipky. Jejich počet se v posledních týdnech, kdy v Česku panují tropická vedra, výrazně zvyšuje.

Článek

"Máme plné krční oddělení. Pacientů dramaticky přibylo," řekla Právu v pátek doktorka Marie Alušíková, ředitelka pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Dodala, že většinou jde o virózy způsobené velkými rozdíly mezi venkovní teplotou a klimatizovaným místem. "Právě ten přechod mezi oběma se podepisuje na našem zdraví. Pacienti trpí záněty hrtanu, mají chrapot, kašlou a celkově se cítí unaveni," řekla Alušíková.

Praktický lékař pro dospělé Zdeněk Postler z Chlumce u Ústí nad Labem Právu řekl, že u svých pacientů v těchto dnech eviduje asi dvacetiprocentní nárůst letních angín. "Často mají ošklivý průběh, organismus pacientů je snáší špatně. Léčím je antibiotiky s modafenem," uvedl lékař.

Ordinace lékařů z Přerovska plní dětští i dospělí pacienti, které trápí vysoké horečky, bolesti v krku, ale také zvracení a průjmy. Naopak na jihu Čech praktičtí lékaři zvýšený počet lidí onemocnělých angínou nezaznamenali. Mírný nárůst počtu angín je na Sokolovsku a Karlovarsku. Podle lékařů, které Právo oslovilo, se ale nejedná o žádnou dramatickou situaci.

Zrádná klimatizace

Hlavní hygienik republiky Michael Vít Právu řekl, že klimatizace v místnostech i v autech je velmi zrádná. "Využíváme ji jak v kancelářích, tak v autech, ba i doma, a jede naplno. Při ní se organismus ochlazuje, zvláště je-li velký teplotní rozdíl mezi venkovním prostředím a klimatizovaným místem. Rozdíl má být přibližně pět stupňů, aby nám bylo dobře a klimatizace neuškodila zdraví," říká doktor Vít. Dodává, že při bolesti v krku bychom měli navštívit lékaře.

Většinou ale letní infekce mají lehčí průběh než v zimě, a stačí pár dní v klidu a je nám dobře. Doporučuje se nepít ledové nápoje a i zmrzlinu konzumovat střídmě. Pokud v horku cestujeme autem a máme otevřené okénko, proud vzduchu nás sice příjemně ovívá, ale i ten může být nepřítelem našeho zdraví. Může dojít k zánětu středního ucha, zánětu očních spojivek, ale i k silným bolestem hlavy, které zpravidla začnou až poté, kdy auto opustíme.

Nepodcenit průvan

Primář rehabilitace a revmatologie Ivan Hadraba z pražské Nemocnice Na Homolce tvrdí, že podceňovat by lidé neměli ani průvan. "Pocení a následné ofouknutí může způsobit změny na kůži, v podkoží a někdy i ve svalech a následně v kloubech páteře."

A právě průvan máme ve vedrech rádi. Otevřeme okna i dveře a proudění vzduchu je nám příjemné. "Bolest zad si lze přivodit i právě takovýmto banálním průvanem. Ten můžeme navodit třeba i otevřeným okénkem v autu," říká primář. Podle něho průvan může na našem těle, již předtím patologicky změněném, být spouštěčem bolestivých stavů páteře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám