Hlavní obsah

Od srpna bude možné jezdit v Praze rychleji

– PRAHA

Na některých úsecích páteřních a rychlostních komunikací v Praze by se nejpozději do půlky srpna mělo změnit dopravní označení, které umožní zvýšit rychlost. V pátek to uvedl primátor hlavního města Pavel Bém. Zmizet by měly především některé dopravní značky omezující rychlost.

Článek

Rychlost na vedlejších komunikacích chce podle něj město upravovat postupně později.

Na pražském rychlostním okruhu, konkrétně v úsecích Českobrodská - Novopacká - hranice Prahy, by se podle názoru primátora mohlo jezdit až rychlostí 130 kilometrů v hodině. Dosud se zde jezdilo rychlostí nejvíce 100 kilometrů v hodině.

Z rychlostních komunikací se změny týkají například Zlíchovského tunelu nebo Barrandovského mostu, kde by se mohlo jezdit až 70 kilometrů v hodině. Rychlost by se mohla zvýšit také na některých úsecích Strakonické či Jižní spojky. Od 23.00 do 5.00 by tam podle návrhu magistrátu řidiči mohli jezdit maximální rychlostí 100 kilometrů v hodině.

Změny v dopravním označení chystané na srpen 2006 (výběr)
MístoSoučasná maximální rychlostChystaná maximální rychlost
Českobrodská - Novopacká - hranice Prahy100km/h130km/h
Barrandovský most - Zlíchovský tunel50km/h70km/h
Strakonická spojka (od 23.00 do 5.00)80km/h100km/h
Jižní spojka (od 23.00 do 5.00)80km/h100km/h
Zdroj: ČTK

Změny se můžou týkat také dalších páteřních komunikací. Například v Chlumecké, Kamýcké, Modřanské nebo Českobrodské by se nejvyšší povolená rychlost měla zvýšit z 50 na 70 kilometrů v hodině. Celkem by se změny měly dotknout 15 míst v Praze.

Primátor dále uvedl, že hlavní město připravuje výběrové řízení na modernizaci pražských křižovatek. Do jejich zkvalitnění chce investovat stovky miliónů korun. Podle Béma Praha usiluje o digitalizaci provozu. "Investice by měla být zahájena v roce 2007," sdělil novinářům Bém.

Primátor se domnívá, že nový silniční zákon přispěl ke snížení počtu přestupků v Praze, i když ho někteří řidiči chápou jako velmi kontroverzní a drakonický. Řidiči však více dodržují pravidla silničního provozu, a tak se magistrát rozhodl přistoupit ke změnám v dopravním značení. Některá omezení rychlosti se podle něj ukázala jako zbytečná.

Reklama

Související články

Policie: zbytečné značky máme zmapované

Policisté mají ve svých regionech zmapována problematická místa, kde jsou umístěny zbytečné dopravní značky a omezení. V diskusním pořadu České televize...

Ze silnic mají zmizet zbytečné značky

Les dopravních značek komplikuje provoz na českých silnicích. Se zbytečným a zapomenutým značením se po řadě stížností řidičů rozhodlo zamést ministerstvo...

Výběr článků

Načítám