Hlavní obsah

Volbu Zaorálka šéfem Sněmovny strany zřejmě odloží

Právo, Novinky, ČTK, ada, gö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Volba šéfa Sněmovny se zřejmě i tento pátek odloží. ČSSD kandidaturu Lubomíra Zaorálka asi stáhne, definitivně se ale rozhodne až ráno. Strany o podpoře Zaorálka jednaly celý čtvrtek. Ještě v noci se sešli jejich předsedové. Dohodli ale jen to, že koalice s ČSSD bude jednat o programu a o jejím případném zapojení do vlády.

Článek

Už dříve šéf soc. dem. řekl, že pro Zaorálka chce mít zaručenu podporu většiny poslanců. Zda koalice Zaorálkovo zvolení umožní, by mělo být jasné příští středu. Volba by pak mohla být opět v pátek.

Strany ve čtvrtek jednaly, zda dají ve volbě Zaorálkovi hlas. Zelení to podmínili tím, že ČSSD odvolá svůj středeční výrok, že s trojkoalicí nebude definitivně jednat. Podobný požadavek měla ODS. [celá zpráva]

Křesťanští demokraté se navečer připojili ke svým koaličním partnerům a oznámili, že ve volbě předsedy sněmovny podpoří kandidáta ČSSD pouze tehdy, pokud ČSSD projeví ochotu jednat o programu trojkoalice ODS, KDU-ČSL a zelených. Spolu s ODS také žádají, aby před volbou šéfa Sněmovny existovala celková dohoda o obsazení vedení dolní komory a jejích výborů.

Paroubek chce jednat

Jiří Paroubek večer oznámil, že sociální demokracie je ochotna jednat s trojkoalicí o programu, i když ve středu řekl, že projekt trojkoalice jeho strana definitivně nepodpoří. [celá zpráva]

Sociální demokracie chce, aby byl zvolen předsedou Sněmovny právě Lubomír Zaorálek, jeho pravomoc by však byla omezena. Pokud by se dvakrát nepodařilo sestavit vládu, musel by nominovat člověka, jenž by měl ve Sněmovně podporu nejméně 101 poslance. Zaorálek během čtvrtka řekl, že by to klidně mohl být i člen ODS. [celá zpráva]

Trojkoalice původně navrhovala, že kandidáta ČSSD podpoří, ale jen pokud veřejně slíbí, že k případné třetí nominaci na premiéra bude mít souhlas předsedů všech stran ve Sněmovně. Předseda Sněmovny má právo navrhnout případného premiéra, pokud dva pokusy prezidenta mezi poslanci v žádosti vlády o důvěru narazí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám