Hlavní obsah

Vedro nebezpečně zvýšilo koncentrace přízemního ozónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM/PRAHA

Saharské teploty, které v současnosti panují na území České republiky, přinášejí vyšší koncentrace přízemního ozónu v ovzduší. Ohroženi jsou tak především lidé s dýchacími potížemi. Ozón dráždí plíce a ztěžuje dýchání nejen u astmatiků, ale i u dětí a seniorů. Nejvíc trápí ozón Ústecký kraj, k limitu ale šplhá i na dalších místech Česka.

Článek

Koncentrace přízemního ozónu obvykle stoupá v odpoledních hodinách, na Ústecku ale dosáhly limitu 180 mikrogramů na metr krychlový už kolem poledne. Tato hodnota se považuje za hraniční. Překročení limitu se očekává i v jiných oblastech země. Ve středu v podvečer například mezní koncentraci ozón překročil v Praze, Plzni nebo v Brně.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bylo v loňském roce ovzduší mnohem čistší. Limit 180 mikrogramů byl překročen výjimečně, a to jen po dobu jedné hodiny. Zhoršení kvality vzduchu souvisí s vysokými teplotami. Nejpostiženější tak bude severozápad Čech, kde před pátečním příchodem slabé studené fronty stoupnou podle předpovědi teploty ojediněle až k 39 stupňům.

V případě, že se množství ozonu ve vzduchu udrží nad limitem 180 mikrogramů na metr krychlový tři po sobě následující hodiny, vyhlašují úřady upozornění. Když se hodnoty drží nejméně tři hodiny nad hodnotou 240 mikrogramů, je vyhlášeno varování.

Za ozón mohou auta

Přízemní ozón vzniká v intenzivním slunečním záření jako reakce uhlovodíků a oxidů dusíku. Odborníci se domnívají, že je důsledkem rostoucí automobilové dopravy.

Ozón dráždí dýchací ústrojí, stahuje dýchací cesty, zvyšuje jejich odpor a ztěžuje dýchání zejména u astmatiků, malých dětí a starších lidí. Negativně působí také na oči. Plicní tkáň kvůli němu ztrácí odolnost před alergeny a infekcemi. Ochranou je vyhýbat se pobytu v místech s vysokou koncentrací.

Vedro zvýšilo také koncentrace malých prachových částic v ovzduší. Hodnoty jsou podle tabulky meteorologů vysoké v Praze, Berouně, Plzni, Teplicích, Ústí nad Labem a Ostravě, velmi špatná byla situace v Těšíně a Bohumíně.

Reklama

Související témata:

Související články

V Česku bude tepleji než v Aténách

Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) upozornili na extrémně vysoké teploty, které ve čtvrtek a v pátek dosáhnou až 35 stupňů. V Praze...

Většinu Evropy sužují tropická vedra

Řada evropských zemí se potýká s vlnou tropických veder přes 30 stupňů Celsia, která nezasáhla jen Španělsko, Itálii, Portugalsko či Balkán, ale také Francii,...

Ve čtvrtek bude až 37 stupňů, hrozí požáry

Současné tropické počasí hrozí podle meteorologů v České republice vyšším rizikem požárů. Teploty mají ve čtvrtek vystoupit až na 37 stupňů. Experti z Českého...

Výběr článků

Načítám