Hlavní obsah

Komunisté chtějí s ČSSD mluvit o vládním programu

PRAHA

Komunistům by se chtělo vládnout po boku ČSSD. Ta by mohla počítat s podporou komunistů, pokud se chtěla pokusit sestavovit vládu. Ve středu to prohlásil předseda KSČM Vojtěch Filip. Komunisté jsou podle něj připraveni případný kabinet ČSSD tolerovat a nebránili by se ani spojení obou stran ve vládní koalici. Podporu sociálnědemokratickému kabinetu ale podmiňují tím, že se KSČM a ČSSD shodnou na vládním programu.

Článek

"V úterý jsme na to téma diskutovali a já jsem požádal o případné věci, které se týkají státního rozpočtu a sociálního systému, aby se na to podívali naši odborníci, abychom nepodepisovali nějaký bianco šek," řekl Filip. Pokud by ČSSD a KSČM našly programovou shodu, komunisté by přijali i koaliční spolupráci. "My bychom byli schopni, ale ČSSD nemůže, protože na posledním sjezdu přijala znovu usnesení, že s námi na vládní úrovni spolupracovat nebude. Je to věcí sociální demokracie, nikoliv KSČM," uvedl Filip.

Případná levicová spolupráce by podle něj mohla mít i formu menšinového kabinetu, který by KSČM tolerovala. "My samozřejmě jsme ochotni k toleranci vlády, která je nám programově nejblíže," řekl Filip.

ČSSD ve středu navrhla, aby v případném třetím kole pokusu o sestavení vlády vybírala premiéra strana, která předloží zaručenou podporu budoucí vlády - tedy minimálně 101 poslaneckých podpisů. Aby tuto šanci získala, bude zřejmě potřebovat podporu komunistů, se kterými má ve sněmovně dohromady 100 hlasů. I tak by ale potřebovala podporu ještě alespoň jednoho poslance současné trojkoalice ODS, KDU-ČSL a zelených.

Otázkou ale zůstává, zda se ČSSD k sestavování vlády vůbec dostane. Ve hře je totiž stále i varianta, že se ODS a ČSSD dohodnou na velké koalici. Šéf ČSSD Jiří Paroubek zřejmě spoléhá na to, že trojkoaliční vláda v prvním kole nezíská důvěru. Při dalším pokusu o sestavení vlády by se pak mohl pokusit menší strany "vytlačit" z koalice a dohodnout se s ODS na nějaké formě opoziční smlouvy, řekl novinářům lídr zelených Martin Bursík.

Reklama

Výběr článků

Načítám